Advertlets

Selasa, Disember 20, 2011

Sinetron Dramalova 37 - Inception (versi Diego)

Blog ini ditulis oleh seorang pemuda harapan ibubapa, bangsa (sendiri dan bangsa lain), masyarakat dan negara. Beliau bernama Adam.

Adam menulis di dalam sebuah blog dan mengambil ganti nama Diego. Di dalam blog Adam, Diego adalah hero segala hero di dalam arena berhati budi mulia dan mempunyai peribadi terbaik berbanding jiran-jirannya. Diego juga power di bidang minyak pelinciran sehingga kalau pelanggan berani mempersoalkan kredibiliti dan kualiti minyak pelincir yang diusahakan Diego, memang menangis la pelanggan tersebut dimaki. Blog berkenaan Diego ini telah pernah dibukukan untuk diberi kepada kawan-kawan pelawat blog beliau 2 tahun lepas secara percuma. Dibukukan secara komersil? Adam tidak tahu ada ke tidak orang nak baca sebenarnya.

Diego walaupon hanya sebuah watak di dalam blog orang juga ada sebuah blog yang mana di dalamnya ada pula watak yang menggambarkan Diego di dalam blognya yang bernama Daud. Daud pula power tak ingat di dalam arena menulis sehingga sekarang berblog-blog telah dibina oleh Daud. Manakala penulisan Daud sudah dibukukan berbuku-buku banyaknya. Pembaca beliau juga tidak kira bangsa, agama ataupon usia. Semua yang membeli buku Daud adalah orang yang boleh menggunakan otak dan mempunyai sekelumit hati budi yang bersih.

Daud merupakan penulis prolifik yang mana dia tidak perlu bergantung kepada gaya penulisan masakini yang mainstream dengan gaya batu dan guling atau pon perlu berunsur Ombak Rindu yang menyayat hati ataupon begitu bersajak berkias-kias sampai orang tak paham yang mana sudu yang mana kuah, yang mana bunga yang mana madu. Power betul Daud sehingga watak yang dicipta Daud bukan lagi manusia biasa, tetapi ianya diberi nama seperti buku, kertas, meja, telefon, kalender, topi, wayar, gegelung besi, gandar dan sebagainya.

Berikut adalah petikan yang dapat dilarikan dari blog Daud oleh Diego dan kemudiannya ditulis kembali oleh Adam.

"Gerobok Baju adalah seorang graduan lepasan universiti yang masih menggangur. Bukanlah tidak pernah bekerja sejak lepas universiti, tapi sekejap bekerja sekejap berhenti. Tak ada pekerjaan yang berkenaan dengan jiwa beliau. Ya, beliau ada memegang ijazah sarjana muda pendidikan jiwa suatu masa dahulu. 

Sebagai pemegang ijazah pendidikan jiwa, beliau pernah menjiwai watak pekerjaan beliau yang mensyaratkan beliau untuk mensaiko orang supaya tidak gundah gulana dan juga perlu memberi nasihat berguna kepada anak-anak muda yang masih menuntut ilmu. Khidmat Gerobok Baju juga diperlukan untuk menyelami jiwa rakan sekerja dan memudahkan segala kekusutan rakan sekerja. Yang berkahwin ataupon belum, semua boleh mencari Gerobok Baju. Ya, Gerobok Baju digaji untuk berbuat demikian oleh majikannya.

Disebabkan Gerobok Baju sudah nampak jalan-jalan menjadi orang berguna dan penuh cahaya di masa hadapan, ibunya membelikan Gerobok Baju sebuah van pelbagai fungsi buat pengangkutan Gerobok Baju ke hulu dan ke hilir. Nak naik basikal tak muat la Gerobok Baju nak tunggang, jadi van lebih sesuai.

Yang menjadi masalah kepada Gerobok Baju kini adalah jiwa beliau juga kusut. Kusut dan tidak berkembang. 

Gerobok Baju sudah berhenti kerja akibat tekanan kerja yang beliau sendiri ciptakan di dalam kepala hotak beliau. Beliau mencipta tekanan tersebut dengan mengambil beberapa masalah yang tidak berkaitan dan menyimpulkan bahawa semua rakan sekerja, anak-anak muda, rakyat sekeliling tidak menyukai beliau dan inginkan beliau berhenti kerja. Jadi beliau pon berhenti kerja dan untuk beberapa ketika kemudian, beliau sudah pon melipat baju di supermarket. 

Cuma belum sampai beberapa ketika yang terkemudian selepas kemudian, pekerjaan melipat baju dilihat bangang oleh Gerobok Baju dan beliau tak tuntut pon seringgit dua gaji harian beliau yang tak boleh dikira dengan 3 tangan pon sebelum beliau berhenti lagi.

Gerobok Baju kemudian mengalami fasa membaca iklan suratkhabar menghantar biodata kepada yang sudi. Rezeki masih berpihak kepada Gerobok Baju. Lima nam belas temuduga Gerobok Baju dapat dalam tempoh fasa menghantar biodata tersebut. Lima nam belas peluang yang diberikan kepada Gerobok Baju juga disia-siakan Gerobok Baju. 

Kerja yang diberikan tak ada opis. Kerja tersebut di luar kawasan taman rumah Gerobok Baju. Kerja yang dapat pangkatnya bukan pengurus. Kerja tersebut kena berdiri 8 jam tak sempat nak semayang Zohor. Kerja itu kena mendidik kanak-kanak bawah 5 tahun dan Gerobok Baju tak reti hendel budak kecik. Kerta itu ada kaitan dengan bercakap bahasa asing. Kerja itu belum tentu dapat pon kalau pergi temuduga kali kedua. Kerja itu menyeksa pekerjanya. Kerja itu tak ada masa depan. Kerja itu gaji tak besar, komisyen kena kongsi. Kerja itu bukan kerja dengan kerajaan. Kerja itu jauh betul tempat temuduganya, kalau pergi rugi la duit tiket kalau tak dapat. Ok. Tak larat dah nak bagi alasan, cukup la 12 alasan walaupon ada lima nam belas temuduga yang Gerobok Baju pergi.

Sekarang. Ye, berbalik kita kepada masalah Gerobok Baju yang berjiwa kusut. Beliau sedang hangin dan memarahi kerajaan beliau kerana perdana menterinya tidak memberikan Gerobok Baju sebarang pekerjaan sehinggalah sekarang. 

"Bodoh punya PM!!"-  tulis Gerobok Baju di dalam blognya.

Sekian dari saya Daud. 

(Dicilok oleh Diego) 

.

Khamis, Disember 08, 2011

Manchester, Pemalas?

Pada penghujung musim 2010/2011 yang lalu.

Di hujung Februari 2011, Arsenal kalah mengejut 1-2 kepada Birmingham City dalam perlawanan akhir Piala Miki Mouse ataupon nama sebenarnya Carling Cup. Kalah dengan gol saat akhir atas kesilapan pemain sendiri.

Minggu seterusnya, meskipun mempunyai kelebihan menang 2-1 terhadap Barcelona di perlawanan pertama suku akhir Champions League, Arsenal sekali lagi menyerah diri dengan kekalahan 1-3 kepada Barcelona di Nou Camp, sekaligus melenyapkan impian kejuaraan Champions League.

Tambah parah bila Arsenal gugur pula di suku akhir Piala FA ditangan Manchester United 0-2 sejurus selepas perlawanan Champions League di penghujung minggu. 

3 piala lenyap dalam tempoh tak sampai sebulan.

Kedudukan di tangga Liga yang pada mulanya nampak kukuh juga runtuh bila kalah di tangan Bolton pada April 2011. Semua piala hilang dari capaian Arsenal untuk musim 2010/2011.

Arsenal digembar-gemburkan mungkin tak main langsung Champions League untuk musim 2011/2012. Penyokong Manchester United mendabik dada dengan kejuaraan Liga tapi menikus dengan kekalahan ditangan Barcelona dengan jaringan 2-0, tanpa dapat membalas walau satu gol. 

Kita fast forward pula pada masa kini. Musim 2011/2012.

Hujung bulan November 2011, Manchester United baru sahaja kalah 1-2 di tangan Crystal Palace , pasukan division 1 liga Inggeris untuk Piala Carling Cup pada pusingan suku akhir. Pasukan power lain seperti Arsenal dan Chelsea juga turut gugur dengan hanya Liverpool dan Manchester City masih berpeluang bersaing bersama Crystal Palace dan Cardiff City.


Tak kan Crystal Palace pon kita tak boleh kalahkan? - Park (terlindung)
Wei, aku tengah betulkan parking la. - Valencia

Seminggu kemudian atau lebih tepat, hari ini, Manchester United kalah 1-2 kepada FC Basel untuk layak hanya ke pusingan ketiga Europa League Cup menemani jiran mereka Manchester City. Jaringan Alex Frei meranapkan impian Manchester United. Alex Frei sebelum ini hanya kenal pemain Manchester United dari skrin LED televisyen di rumahnya sahaja.

Takkan FC Basel pon kita tak boleh kalahkan? - Park (merenung jauh)
Eh, bukan ke kita dah amik gambar macam ni miggu lepas? - Valencia

Manchester City yang berbelanja boros tanpa mengira prinsip akaun imbangan duga dan menjanjikan piala buat pemain baru mereka musim ini, kini boleh berpeluang cerah untuk menggapai Carling Cup dan Europa League impian mereka.


Di Arsenal, saya tidak berpeluang ke Europa League, ia piala idaman saya! - Samir

2 piala hilang tak sampai 10 hari. Tidaklah akan kedengaran lagi la komen sebegini pada malam Selasa atau Rabu di masa akan datang. "Eh, Manchester lawan apa ye game Champions League pagi nanti?". 

Pasukan berjiran ini nampak gaya tak suka duduk berjauhan. Januari nanti, Manchester United bakal bertemu dangan Manchester City untuk perlawanan Piala FA pusingan ketiga. City yang sudah merebus United 6-1 di Old Trafford baru-baru ini nampak gaya betul-betul membingitkan telinga jiran mereka. 

1 lagi piala bakal hilang untuk mana-mana Manchester.

Ini dah hampir mirip skrip drama yang sama seperti Arsenal musim lalu. Ini adalah skrip kitar semula. Adakah Pak Alex sudah menjadi pemalas?

Cuma, kali ini skrip belum masuk separuh musim. Ah, malaslah nak tulis lagi.

Kenapa Manchester-Manchester sekalian? Why????

Rabu, Disember 07, 2011

Legoland Malaysia



Dijangka dibuka nanti September 2012. 40 rides dalam satu taman tema. Dibuat untuk keluarga dan kanak-kanak dari umur 2-12 tahun. Yang mana elok sangat la untuk Amani 3 serangkai tahun depan. Ada Roller Coaster 'LEGO Technic' setinggi 20 meter, 'LEGO Kingdom', 'LEGO City' dan sudah tentu Miniland ditengah-tengah taman dengan semua miniatur bangunan ternama seluruh dunia dan esklusifnya, bangunan femes di Malaysia termasuk KLCC, Putrajaya, Bangunan Sultan Ibrahim dan banyak lagi.


Harga tiket masuk:

Biasa : RM 140 dewasa, RM 110 kanak-kanak
*Diskaun R30 untuk pemegang Mykad
Pas Tahunan : RM 275 dewasa, RM 210 kanak-kanak
Promosi Pas Tahunan (jangkamasa terhad) : RM 195 dewasa, RM 150 kanak-kanak.
*Pas Tahunan promosi ini membolehkan kemasukan tidak terhad sehingga hujung 2013. 

Tiket ni mahal? Emm, tiket sekali masuk biasa tu memang nampak mahal. Tapi pas tahunan tu rasanya sangat berbaloi untuk dibeli. Tambah lagi, ini adalah taman tema standard antarabangsa di lokasi tempatan, yang kalau dulu, berangan jela nak pergi dan ini bukan taraf Mimaland atau Bukit Belacan ok. Air terjun Kota Tinggi pon sekarang orang cas tiket masuk. 

Cuba bayangkan dengan pas tahunan, nak jenjalan petang-petang hujung minggu boleh bawak anak pergi masuk Legoland? Peh!

Bayangkan lagi, Aqil pulak kata. "Ala, asyik-asyik Legoland, boring la!". Pehh!

Bayangkan pula Ammar yang memang minat susun-susun blok Lego ni. "Hari tu Ammar buat Ultraman besar kat Legoland, siap lawan dengan raksasa lagi". Perghh!

Ok, cukup dengan berangan. Jumlah kegembiraan adalah RM 710 untuk kami 5 sekeluarga. Belum tentu lagi kami mampu beli tiket tahunan promosi itu. Huhu.

Walau bagaimanapon, Ini betul-betul promosi percuma untuk Legoland Malaysia, tapi disebabkan ia berada dalam kawasan mudah sangat nak sampai dari rumah aku, aku rasa ia wajar digembar-gemburkan. Entrance Universal Studios Singapore pon sebenarnya lebih mahal kalau nak dibandingkan dengan Legoland, juga ia berbeza dari segi target umur pengunjung. Ini betul-betul taman tema untuk kanak-kanak. 

Website Legoland belum bagitau cemana nak beli pas tahunan, harapnya berkesempatan la. 

*semua gambar adalah dari Legoland Malaysia.

**kalau-kalau la staf Legoland Malaysia terbaca post ini, Jangan la malu-malu nak hulur lima nam keping tiket Pre-Opening. Huhu.

Selasa, Disember 06, 2011

Malaysia 0 - 2 Syria (Kelayakan Olimpik 2012)

video

Ini adalah cara sebenar menyokong bolasepak di stadium. Duduk elok-elok. Jerit "Malaysia!" "Malaysia!" "Malaysia!" secara comel. (*Tolong maafkan posisi bendera sebab mereka masih kanak-kanak bawah umur dan belum tahu yang mana depan, yang mana belakang, sedangkan baju sendiri boleh pakai terbalik, inikan pula mengibarkan bendera).


Tak perlu berdiri 90 minit menyanyi dan meloncat secara seragam. Tak perlu baling botol bila dah nampak nak kalah. Bila bola dah abis pon tak payah jenuh-jenuh nak balik awal. Kita amik gambar barang sekeping dua dulu. 


Ini pula mamat bangang berbaju biru yang mula berjalan keluar ketika Malaysia baru sahaja melepaskan gol kedua dari kesilapan pemain pertahanan Malaysia, Muslim. Dia baling botol air mineral betul-betul landing semeter dua dari penjaga garisan. Masuk ke padang dan mujur di kuis keluar oleh penjaga garisan. 


Disebabkan mamat macam inilah segala stadium bolasepak di Malaysia ini akan dibina pada masa akan datang siap ada padang trek dan longkang besar serta pagar macam dalam jel. Tengok bola nampak sayup-sayup je. 


 Bangang melantun! 
(baju biru tengah naik tangga, berbangga dengan tindakan bodoh, pui!)

Objek yang dibaling.


Perangai macam ini bukan menyokong bolasepak namanya. Bangang tau!

Jumaat, November 18, 2011

Kanak-Kanak Memang Riang 40 - Teriak

Semalam adalah hari Majlis Akhir Tahun tadika Al-Amin. 6 cawangan di Johor semuanya mengambil bahagian dengan 300+ lebih kanak-kanak berpeluang tiap sorang berada di atas pentas dalam 2 kali seorang. Yang naik 3-4 kali ada jugak. 


Cumanya, malam tadi berakhir dengan dua orang pelajar adik-beradik Al-Amin 5 tahun dan 4 tahun teriak serentak. Ye, hampir serentak. 


Pelajar 4 tahun Ammar, terus je teriak sejurus sahaja selepas turun dari menerima 'piala' pereksa dapat nombor tiga bagi kelas 4 tahun beliau. Sebaik saja melihat abah di tangga, dia peluk peha dan terus teriak. Bukan sebab terharu atas usaha gigih beliau, tapi sebab dia amat cuak berada di atas pentas dan sebelum memulakan persembahan lagi beliau sudah nak teriak akibat cuak dan tak nampak ummi dan abah.


Beliau kelihatan gemuruh macam abahnya ketika di pentas. Mungkin sebab makwe kat sebelah. Ha ha.


Berlainan pula dengan pelajar 5 tahun, Aqil yang juga turut teriak di bangku penonton ketika adiknya menerima 'piala' di atas pentas. Ini disebabkan oleh impiannya sebelum amik pereksa akhir tahun lagi ialah untuk mendapat 'piala' di atas pentas dan mengembirakan hati ibu bapanya. Dengan harapan mereka lebih sayangkan beliau bila dapat 'piala'. Aqil terpaksa dipujuk dengan pelbagai kata-kata motivasi dan positif dari ummi dan abahnya. Salah satunya ialah, Aqil telah berjaya memotong 3 budak lain untuk mendapat tempat ke-14 berbanding tempat ke-17 semasa pertengahan tahun sebelum ini. Lagipon, beza 5 markah sahaja dengan pelajar di tempat ke-5.


Dia steady, nyanyi tanpa rasa takut dan cukup bersungguh.


Walau bagaimanapon, abah menulis cerita ini bukan untuk anak-anak mengutamakan hanya keputusan cemerlang dalam peperiksaan. Tujuan mereka dihantar ke sekolah seawal 4 dan 5 tahun adalah supaya didikan awal diterima seformal mungkin dengan teras yang baik dan dapat bergaul dengan ramai kanak-kanak seusia dalam suasana persekolahan. Segala pekerti, doa-doa yang dihafal, nilai murni, asas membaca dan mengira yang diterima di sekolah adalah lebih penting untuk mereka pada peringkat umur ini. Juga tabiat tidak liat bangun pagi juga dapat diterapkan seawal mungkin.


Dengan nota sampingan untuk anak-anak-anak (bila hangpa dah boleh membaca blog ini suatu hari nanti), dari sekolah rendah sampai keluar universiti, abah tak pernah dapat mengembirakan hati ibu bapa dengan 'piala' keputusan peperiksaan yang terbaik dalam mana-mana majlis akhir tahun sekalipon. Tak pernah langsung depa ke majlis akhir tahun untuk mendengar nama abah dipanggil. Tapi abah tahu, itu adalah usaha yang tergigih ketika pereksa itu disempurnakan.

Khamis, November 10, 2011

Kesejahteraan Negara

Dalam satu karangan bahasa Melayu atau membaca kisah sejarah, kita selalu mengabungkan perkataan kesejahteraan negara dengan perkataan seperti kestabilan ekonomi, politik, sosial dan agama. 


Tidak dapat tidak, empat faktor ini harus ada untuk kita lengkapkan perkataan kesejahteraan negara. 

Stabil bermaksud seimbang, tiada anasir luar yang memetik titik keseimbangan yang boleh menggoncang kestabilan dan meruntuhkan struktur sedia ada.



Tapi kalau ada malaun mangkuk terlebih hayun lagi tak reti bersyukur yang bangang yang sudah menggoncang kestabilan politik (Bersih), kestabilan sosial (Seksualiti Merdeka), kestabilan agama (Lina Joy) dan mungkin tak lama lagi kestabilan ekonomi, entah kot dia ada neuron bangang terlebih lagi, apakah dia masih ikutan, idola, ketua dan tuan yang hangpa ingin turuti? 


Salah sekali mungkin sebab tersilap, salah dua, tiga kali lepas tu adalah bangang tak boleh nak ajar.


Jadi, jangan jadi bangang dan sila buat berpegang dengan jati diri sendiri demi kesejahteraan negara.

Isnin, Oktober 31, 2011

Chelsea 3 - 5 Arsenal

Adoyai, sejak satu momen kemurungan, bertimpa-timpa pula momen kegembiraan. 

Ini juga tidak dapat tidak harus ada dalam lembaran blog ini.

Kenapa? 

1. Sejak aku kenal Arsenal, depa tak pernah dapat 5 gol di Stamford Bridge. Menurut rekod, kali terakhir pada Chelsea bolos 5 gol melawan Arsenal di Stamford Bridge adalah 1934. Peh, sebelum Jepun menjajah Tanah Melayu lagi!.

2. Sejak terbiasa dengan game Arsenal yang hujung-hujung mesti kecewa, kali ini dapat melompat (sambil dukung anak!) 3 kali untuk comeback gol dan 2 gol mendahulu dengan Chelsea, itu luar biasa. 

 Van Per5ie
Ibarat pinang dibelah lima.

3. Selalunya mesti risau defender Arsenal goyang, tapi kali ini goyang lagi defender Chelsea. Terry power lagi kental? Bukan makwe kawan sahaja dia pandai tibai, kali ni tertutuh padang sendiri.

Terry dan padang yang ditutuh. Main sendiri simpan sendiri.

4. AVB masa celebrate gol ketiga, dia punya enjoy macam dengan pengumuman raya! Huhu.

Beristinjak di tepi padang? Eh, macam pernah tengok gaya ni.

5. Akhir kata, supporter Chelsea ada sms aku, berapa predicition malam nanti? Aku kata Arsenal akan menang tipis, dia kata, Torres mengganas kot nanti! Last-last, siap bungkus 5 gol! Eh, Torres main ke? Kui kui kui.

CH3l5EA 3-5 AR53NAL !!

Jumaat, Oktober 28, 2011

Catatan Diego - Bowling@Singapore

"Bakat terpendam tidak tercungkil selagi tidak mencuba"


Ini sahajalah yang dapat disimpulkan dari cerita ini. Kompeni Diego telah mengadakan satu pertandingan boling peringkat ofis-ofis. Semua bahagian dan ofis-ofis dibawah naungan Kumpulan Bos-Bos hendaklah menghantar wakil 5 sepasukan masing-masing. Semua pasukan wajib menghantar wakil, bahagian minyak pelincir, bahagian tayar, bahagian logistik, bahagian workshop kereta, bahagian workshop trak dan satu pasukan khas juga ditubuhkan, pasukan ketua setiap department. 

Tidak dapat tidak, nama Diego terpilih untuk mewakili pasukan ketua setiap department. Ini sama sekali bukan sukarela, lebih kepada paksarela. Sebab salah satu ahli pasukan ketua setiap department ini ialah Bos Besar. Kau berani tak pegi?



Sesi latihan sebelum perlawanan diadakan bagi siapa-siapa yang nak main boling percuma sambil mengenal bola boling, kasut boling, pin boling dan sistem permarkahan. Kebanyakkannya masih bergantung kepada mesin komputer untuk mengira. Mana nak reti markah sendiri. 


Soalan pertama dari Bos Besar berbunyi begini sambil beliau menyarung kasut boling yang dibawa dari rumah. Bola peribadi pula baru sahaja dikeluarkan dari beg boling.

"Berapakah markah purata kamu?"



"Err, seratus ke seratus dua puluh? Saya baru main pertama kali ni bos, dah 5-6 tahun tak main boling ni". Diego jawab penuh tulus ikhlas. Sebenarnya, mengikut rekod, tak pernah Diego lepas seratus masa dulu-dulu dia kenal pusat boling semasa masih menuntut di universiti. Enam puluh ke lapan puluh adalah angka yang lebih tepat. 


Bos angguk ok sambil menabur sedikit bedak di atas papan pengendali markah. 


"Kurang dari seratus pin, saya cas seringgit satu pin" Bos pon berlalu mengambil bola. Kau berani baling merata-rata setelah amaran sebegitu?


Sesi latihan berjalan lancar dengan lemparan-lemparan pelbagai gaya. Ada yang melempar begitu laju tanpa hala tuju janji laju macam la pin tuh kena pecah baru dapat markah tinggi. Ada juga yang melempar ke belakang juga tanpa tujuan tertentu. Ada yang melempar dengan begitu lembut sekali sehingga bola yang bergolek itu diiringi bunyi cengkerik dan suasana menjadi sunyi sepi dan segala pergerakan menjadi begitu perlahan tapi semua pin akhirnya jatuh. Ya, dah nama pon latihan. Pelbagai gaya dapat dilihat. Yang menjadi lebih cabaran bila melihat opis jabatan lain mempunyai pemain-pemain boling yang membaling bola cangkuk dengan begitu propesenel sekali. Peh.


Sesi latihan tamat dengan markah selamat dari Diego. 3 set dengan catatan lebih seratus tapi tak sampai pon seratus dua puluh lima dengan gaya balingan lurus janji kena pin. Bos pula pulang dengan catatan atas seratus enam puluh. Diego baru mengetahui bahawa makan malam adalah begitu penting sebelum bermain boling sebab tak sangka selepas 3 set, bola boling terasa makin berat. Hari perlawanan sebenar adalah seminggu setengah dari sekarang. 


Kita terus sahaja fast forward ke hari perlawanan. Yela, kerja seharian takkan nak cerita jugak dalam ini cerita. Untuk hari perlawanan, persiapan rapi telah dibuat. Air botol dibawa untuk penghilang dahaga. Semayang maghrib dilaksana tepat pada waktu serta makan nasi dilakukan seawal pukul 6 petang. 


Kumpulan ketua setiap jabatan diletakkan pada lorong bersebelahan dengan opis servis trak dan lori. Mereka yang bermain dikumpulan ini dikatakan adalah pemain utama dan sudah berkali-kali mewakili pasukan opis Johor untuk berlawan dengan pasukan opis Singapore. Tiap sorang dari mereka ada bola sendiri dan semuanya dengan gaya balingan cangkuk. Termasuk peserta wanita mereka. Laki bini pulak tuh terrer main boling. Peh. 


Set pertama pon bermula. Diego mengambil giliran kedua selepas bos. Kasik bos bakar itu lorong kasik panas. Sepuluh pin jatuh. Peh. Bos dapat markah X.


Diego memulakan balingan. Sembilan pin jatuh, tapi sayang pin tunggal tak dapat dijatuhkan. Rerakan Diego lagi 4 orang juga punya gaya balingan amatur tersendiri. Ada yang kena, ada yang tak kena dan ada yang jatuh semua. 


Entah macamana, dari balingan ke-9, Diego berjaya mendapatkan markah X. Balingan ke-10 pon dengan markah X. Dua balingan percuma juga Diego mendapatkan X. Ayam jantan pon keluar di papan markah dengan XXXX. Peh, markah tertinggi dalam hidup dengan 171 markah dari Diego. Bos masih maintain dengan seratus enam puluh lebih. 


Kumpulan opis servis lori dan trak mula meninjau-ninjau siapakah gerangan pemunya 4X di papan markah. Paling kuat depa ada sorang dengan 3X. 


Frame kedua dan ketiga adalah seperti hujan panas diluar rumah. Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Balingan dari Diego mengecewakan dengan hanya seratus sembilan dan seratus sepuluh. Mujur rakan-rakan lain di prestasi menaik dengan markah lebih tinggi dari Diego di frame kedua dan ketiga dan Bos Besar dengan prestasi tertinggi


Bila taburan markah dilakukan di akhir perlawanan, rupanya kumpulan ketua setiap jabatan berjaya mendapatkan tempat ketiga dari 8 pasukan. Sayang hadiah dan trofi hanya untuk 2 pasukan teratas. Bos besar mendapat kedudukan ketiga tertinggi individu. Ye, kami hanya bergantung pada beliau untuk markah tertinggi kumpulan.  


"Eh, tak sangka boleh dapat tempat ketiga!" Diego sahutt pada rakan sepasukan.


"Apa yang tak sangka? Ingat saya ni teruk sangat ke?" Bos sambut dari belakang. 


3 hari selepas perlawanan. Diego dapat emel yang mengumumkan beliau terpilih sebagai salah seorang dari 15 peserta yang berjaya mewakili Opis Johor untuk berlawan dengan Opis Singapore di Singapore sebulan yang akan datang. Jadual latihan dikeluarkan. Diego hanya sempat hadir 2 latihan pertama, terlepas 2 latihan seterusnya disebabkan hal kerja. 


Semasa sesi latihan kedua, entah dirasuk apa pada frame ke-5, semua balingan disempurnakan dengan markah (/) walaupon sebelum frame tersebut, nak dapat X pon tak ada. Markah tertinggi peribadi dicatat dengan 182. Ada sinar harapan menjadi pemain utama nanti.


Sebelum masuk latihan ke-5 dan yang terakhir, satu lagi berita datang.


"Kamu dikehendaki mewakili bos-bos semua yang dijemput untuk menghadiri majlis perkahwinan Ketua Jurutera Minyak Pelincir prinsipal kita pada hari Ahad ini di KL, jadi kamu bolehla secara sukarela menarik diri dari menyertai pasukan boling opis Johor yang juga berlawan pada hari Ahad ini".


Dengar cerita, pasukan opis Johor tanpa Diego menang di tempat lawan. 


Hingga ke saat ini, belum ada apa-apa jenis pingat lagi dalam koleksi Diego di arena sukan pejabat. Dulu-dulu pejabat ada 4-5 orang je, jadah apa nak ada sukan pejabat. 

Selasa, Oktober 25, 2011

Arsenal 3 - 1 Stoke City

Saya tidak dapat tidak, harus ada gambar ini dalam blog ini sebagai objek yang mengembirakan. 

"Pakai lutut pon boleh score!"

6 st6r m6nch6st6r!

Jumaat, Oktober 21, 2011

Catatan Diego - Sibuk@Kerja.

Hujung bulan September, JB-Melaka-Kuantan-KL-JB. Steady, walau kereta kawan enjin berasap. 

Rehat seminggu, tambah steady, sampai sempat main badminton.

Minggu kedua Oktober. JB-Melaka-KL-JB-KL-JB. Balik terus demam. Tak steady dah.

Minggu ketiga Oktober. JB-Penang-JB. Sebelum gerak balik terus dah muntah. Hilang segala jenis steady.

Ni nak mengadap JB-Melaka-JB sebelum Deepavali minggu depan.

Kemudian minggu pertama November seminggu akan membuat JB-Kuantan-JB. Huarghhh.

Sangat-sangat beruntung sebab ada support system yang sangat-sangat kukuh lagi bekerja berat di rumah. 

Sabtu, Oktober 01, 2011

Kemaskini Status

Mengemaskini status di FB bukanlah untuk aku, sebab di FB ada 365 orang yang sentiasa bersedia mencerna segala status FB aku. Tambah lagi kalau-kalau yang mana tersangkut Friends of Friends pon boleh baca juga. Lagi dengan stalker window sebelah bucu kanan. Jenuh. 

Di sini hanya ada 4-5 makhluk yang tidak dikenali yang saban hari masuk menghadap untuk mencerna menda alah yang tidak boleh difahami dengan akal fikiran yang ringkas. Bak kata Ezi, aku menulis macam perempuan. Meleret-leret, panjang, tak tentu hala serta berceloteh seakan perempuan. Mujur aku dah tukar kata ganti nama jadi Diego Amani, kalau tidak mesti ada lagi komen seperti ini: 

"Kak Amani punya blog memang BEST!!!, terulung di dunia dan mempunyai potensi yang belum habis digilap, sayang tak ramai orang baca blog yang berkualiti sebegini."

Baiklah, di sini hanya ingin mengemaskini status semasa yang berbunyi begini.

Tahun ini, kami sekeluarga tidak langsung mempunyai kek majlis sambutan hari ulang tahun kelahiran atau apa-apa jenis ulang tahun sekali pon walaupon kami berpeluang sebanyak 5 kali untuk sambutan hari ulang tahun kelahiran dan sekali untuk sambutan ulang tahun perkahwinan. Kesemua 6 kali peluang dilepaskan begitu sahaja. Jadi adalah baik kalau kami dapat beli kek dan tulis segala 6 peristiwa tersebut di atas kek tersebut dan potong mengikut urutan. Walaupon begitu, kek sekarang ini tak banyak yang sedap dan memenuhi selera kami, setakat hiasan lukisan atau kaler yang berbentuk Ultraman, itu hanya untuk santapan mata. Mungkin tak ada la kek jawabnya untuk tahun 2011 ini nanti. 

Ok, tak adakan rentak penulisan dan seperti seorang perempuan yang suka bercakap tak jumpa trafik light? Ataupon seperti seorang lelaki yang suka berceloteh dan bercakap tak renti-renti macam keretapi? Untuk makluman 4-5 kerat pengunjung yang tidak dikenali, aku merupakan seorang yang sangat pendiam dan suka memerhati. Sekian. 

Lagi bukti untuk seorang lelaki yang serius lagi pendiam dan suka memerhati. Sila layan lagu yang menjadi peneman tidur masa aku tingkatan 3. Sedap gila satu kaset itu.  




Khamis, September 22, 2011

Catatan Diego - Harga@Kerja

Sekarang baru Diego tahu. 


Dirinya dinilai begitu rendah di bawah paras sebenar suatu ketika dahulu. Tambah lagi, nama jawatannya lagi tinggi. 



Sekurang-kurangnya Diego juga tahu, lopong yang ditinggalkan begitu besar sekali untuk ditambun semula. Entah 2-3 orang sudah silih berganti. 

Isnin, September 19, 2011

Konsep 'Abah' di dalam bolasepak

Artikel ini boleh diperpanjangkan ke venue yang lebih besar dan glemer seperti Sokernet contohnya, tapi apa kejadahnya berbuat demikian?


Kalau isteri-isteri atau makwe-makwe berasa tertanya-tanya, kenapakah lelaki mereka begitu taksub, asyik dan khayal dengan pasukan bolasepak kegemaran mereka, ini adalah masanya untuk meleraikan pertanyaan tersebut. 


Di dalam hal menyokong pasukan kegemaran mereka, bagi seorang peminat, ia adalah ruang dimensi yang mana mereka boleh kembali ke zaman kanak-kanak mereka. 


Zaman yang mana mereka suka membanding-bandingkan sesuatu dengan kawan mereka yang lain. Zaman yang mana mereka boleh merengek-rengek meminta abah mereka membelikan sesuatu yang mereka inginkan. Zaman yang mana mereka melompat bertepuk tampar bila Ultraman mengalahkan raksasa. Zaman yang mana mereka bersedih bila Ultraman kalah atau kehilangan power. Zaman yang mana kalau kawan mereka kehilangan mainannya, mereka boleh gelakkan kawan mereka sambil berbangga dengan apa yang mereka ada. Ya. Ini adalah thrill yang mereka masih rindu walau mereka sudah berpangkat abah-abah. 


Menjadi penyokong pasukan bolasepak juga begitu, mereka berbangga dengan pasukan mereka yang menang menentang kuasa jahat pasukan lain. Mereka bermuram durja bila pasukan kegemaran mereka kalah, tambah perit kalau pasukan durjana lagi kejam itu adalah pasukan kegemaran rakan terdekat mereka. Sudah tentu di 'nye-nye' seminggu lamanya. 


Mereka juga merengek-rengek agar pengurus pasukan kegemaran mereka membeli pemain yang mereka rasa patut dibeli atau bila merasa jeles sebab pasukan lawan yang jahat lagi durjana dah beli pemain baru. Sama sahaja bila masa mereka kecil, mereka berbuat demikian kepada abah mereka semata-mata kerana anak jiran dah beli pistol tat-tat-tat ada lampu-lampu. 


Berikut adalah beberapa contoh jelas bagaimana pengurus pasukan merangkap peminat kelab bolasepak bila berdepan dengan pelbagi jenis 'abah' yang ada di muka dunia ini. 


#1 Abah dia jenis kaya tak patut dari keturunan moyang lagi. 


Institusi keluarga sebegini sebenarnya dianugerahkan tuhan dengan cabaran hidup yang sangat sukar, iaitu tiada cabaran dalam hidupnya. Jadi institusi keluarga ini bakal mengalami masalah mengekang keinginan setinggi langit, nafsu buas serta tamak haloba anak-anaknya disebabkan dimanjakan sejak sebelum disenyawakan lagi. Anak-anak pula bakal membesar sebagai orang yang berjaya di dalam hidup (dikaca mata orang biasa) tapi tiada sifat timbang rasa mahupon bertolak ansur.




#2 Abah dia jenis kaya-raya sebab monopoli bisnes. 


Tak ada bezanya abah jenis ini dengan abah di atas, cuma abah jenis ini ada sedikit kekangan, lambat-laun abah jenis ini susut juga nilai kekayaannya dan pada masa yang sama baru nak kembali ke jalan yang benar, cari sejadah bila ditimpa kemaslahatan. Tapi sifat boros dan ingin cepat senang memang tetap ada dalam diri abah itu. Disebabkan kekayaan datang dari bisnes, abah jenis ini hendakkan juga pulangan dari pelaburan beliau sebab kekayaan dia boleh susut secepat perubahan nilai matawang US. Cuma kadang-kadang terlalu boros sehingga terlupa beberapa fakta seperti 50 juta pound boleh membuat 10 hospital canggih di utara Russia tetapi hanya dibayar kembali dengan hanya 2 gol?


Anak-anak dari institusi keluarga sebegini bolehlah dikatakan sinonim dengan mahu cepat kaya, usaha sedikit dan terlalu bergantung dengan wang untuk menjalankan segala kerja. Sifat bongkak dan takbur diterap dari kecil. Kuat melawan serta sombong tidak bertempat. 




#3 Abah dia kaya dengan kad kredit.


Abah jenis ini suka melihat anak-anaknya senang sewaktu dia ada duit. Hutang keliling pinggang tidak mengapa selagi boleh mengembirakan anak dan keluarga. Habis satu kad kredit limit, dia buka kad kredit lagi satu. Kadang-kadang jual sahaja aset berguna dengan harga tinggi hanya untuk cover hutang lapuk. Tapi abah jenis ini ada yang tetap bermotivasi dan berusaha tinggi. 


Ada plan perancangan serta bijak mengatur strategi. Itu pon mungkin tak lama. Anak-anak yang dibesarkan pula sudah biasa dengan kesenangan hidup. Rutin hidup mereka ialah hidup senang. Tapi bila air bah, adakah mereka akan berubah? Hanya masa dan ketika akan menentukan sama ada anak-anak ini ada jati diri. 




#4 Abah yang sangat berjimat cermat


Abah jenis ini boleh disimpulkan dengan jenis abah yang beli rumah dahulu baru kereta untuk kesenangan anak dan cucu di masa hadapan. Bersusah payah jenuh perit hanya untuk kesenangan yang mungkin dia sendiri tidak sempat merasa. Jenis yang tanam pokok durian bukan untuk dia dan anak-anak, tapi untuk cucu yang merasa nikmat. 


Jadi abah jenis ini banyak merobek jiwa anak-anak. Anak-anak terpaksa turut berkorban demi kesejahteran cucu abah mereka. Mereka terpaksa menjadi dewasa dengan fizikal masih kanak-kanak. Tapi anak-anak ini turut diterap dengan semangat kental tidak patut tunduk walau jatuh. Institusi keluarga sebegini kadang-kadang agak rapuh tapi itulah realiti sebenar dunia. 




#5 Abah dia betul-betul miskin.


Sebenarnya, secara realiti kini, abah jenis ini yang paling ramai sekali berbanding abah-abah jenis laih. Cuma ye la, dah nama pon kanak-kanak. Mana nak dimengerti penderitaan seksa menjadi seorang abah. Abah yang berbelanja hanya untuk cukup makan. Tak ada tak payah cari. Ada yang percuma ambik. Kalau ada nak beli aset yang ada, jual janji anak cukup makan. 


Anak-anak mungkin paham, mungkin redha. Tapi untuk merengek-rengek mintak itu ini yang tak munasabah mungkin depa tak buat. Jenis paham dan terima sahaja ketentuan hidup. 



Sekian dahulu. Semoga mendapat manfaat dan abah bagaimanakah hangpa?

Rabu, September 14, 2011

Catatan Hari Raya 1432H

Ada beberapa perkara yang harus dinyatakan di sini untuk menjadi panduan dan rujukan pada sesiapa yang berkenaan, berkenaan dengan hari raya Aidilfitri 1432H kami. 


1. Setelah sebulan menjaga perut secara berdisplin untuk hanya menerima makanan dan minuman pada waktu tertentu semasa Ramadhan, adalah menjadi kejutan besar kepada perut bila masuk hari raya pertama, makan dari pagi sampai tengahari dan kemudian dah tak berselera makan untuk malam hari. Hal ini menyebabkan perut berasa upset kerana jadual makan yang berubah dan simptom kembung perut, muntah-muntah, loya dan tidak sedap badan berlaku bila sahaja masuk raya kedua atau ketiga. 


Sediakanlah ubat masuk angin, minyak yuyi, eno atau apa sahaja yang boleh mengurangkan angin dalam badan semasa hari raya akan datang. Ammar, aku, Qis, Pak antara yang mengalami kembung perut masa raya baru ini. Semuanya sebab dah tak lalu makan bila masuk malam. 


2. Hari Raya Aidilfitri untuk kanak-kanak seharusnya bebas iPod, iPhone dan iPad mahupon Android kerana pemainan-permainan video di dalamnya boleh menyebabkan kanak-kanak tidak menjadi kanak-kanak sebenar. Lari seluruh rumah, buat bunyi menjengkelkan, menumpahkan air, gelak kuat gila, main sampai tak ingat tidur, menangis berebut giliran dan hanya tahu berseronok menjadi kanak-kanak pada hari raya adalah perkara yang meriah. 


Aqil, Ammar, Zahin & Zahra berpeluang mencuba beberapa permainan tradisional seperti Pukul Berapa Datuk Harimau, Nenek Si Bongkok Tiga, Jit-jit semut, Sep-sep-sep dan paling istimewa, main Rumah Nenek Runtuh dengan tok wan mereka baru-baru ini. Ia seratus kali ganda best dari Angry Bird. 


3. Ada sedikit rasa terharu dengan jiran sebelah rumah yang menjenguk dari pagar rumah sebelah ketika aku sedang ralit menjaga rendang daging dan Mak Cik dan Mak Caq sedang mengisi pulut dalam ketupat daun palas. Dia nak BELI dalam 25 biji ketupat buat keluarga dia sebab suaminya yang dari Utara tak jumpa ketupat daun palas di Subang. Mak Caq dengan rela hati nak bagi sahaja bila siap rebus nanti dan turut mengajak dia join bersama untuk membuka daun palas nanti raya tahun hadapan. 





Gazebo kayu depan rumah tu memang dah jadi suatu kenangan yang tak akan dilupakan nanti bila tiba hari raya akan datang. Ia adalah saksi kepada gadis-gadis yang baru belajar selok belok membuka daun palas dan membuat sarung berbucu yang mencang-cang, bukan sarung berskirt bak kata Mak Cik.






4. Suasana hari raya dimeriahkan lagi dengan permainan bunga api untuk kanak-kanak pada malam terakhir puasa. Riak muka riang budak-budak memang tidak sama harganya dengan wang yang digunakan untuk membeli seikat dua bunga api kertas ber-belerang. Tapi perlu segala mercun dengan bunyi-bunyi bingit. Seikat dua bunga api boleh membuatkan budak-budak terloncat riang dengan ketawa dan pelbagai gaya boleh dilakukan untuk 20 saat bunga api tersebut menyala. 






Sekali lagi jiran rumah sebelah keluar untuk mengangkat kain takut berbau asap tapi bilangan cucu Mak dan Pak serta volume suara depa sedikit sebanyak memberikan mereka feel yang esok adalah hari raya. Hari raya tanpa kanak-kanak adalah sedikit sedih.


5. Hari raya pertama disambut garang oleh kami semua, cuma bila masuk ke petang, semua sudah betul-betul menyerah kalah. Mungkin momentum beraya sampai tengah malam pada hari raya pertama dah kurang dan tidak biasa lagi. Hasil dari keletihan hari raya pertama, hari raya kedua adalah rumah tertutup untuk semua. Semua hanya bermalas-malas sampai tak ada agenda langsung. Hanya bila raya ketiga dan keempat baru menaik sedikit spirit beraya rumah orang. 


6. Realitinya, persiapan sebelum membuat majlis makan-makan ataupon open house Raya di rumah USJ adalah suatu event mustahil bagi sesetengah orang yang tidak biasa. Walaupon menu kali ini lebih ringkas dan rendah tenaga kerja, tapi cabaran tetap tinggi. Steamboat, kepingan biri-biri, lembu, sosej dan jagung bakar, nasi goreng, sup cendawan, nugget, fries dan rojak buah nampak ringkas tapi tetap memerlukan tenaga kerja dan usaha keras. 







Tambah rumit dengan Pak pon baru nak baik kembung perut, Qis masih kembung perut dan aku kembung perut sikit je tapi lenguh badan sebab pi main futsal tengah malam sebelumnya. Yang betul-betul sihat Mak dan Ezi. Raman dan Dila memilih untuk datang pada hari kejadian sambil Abang dan Shidah masih dalam perjalanan dari Utara ke Subang pada pagi hari kejadian. Gila genting. 


Walaubagaimanapon, makanan dan minuman semua sold-out tidak berlebih kali ini. Kecuali nasi goreng. Sup cendawan bertin-tin tu pon tak tinggal apa. Semua daging setel dibakar, air berkarbonat 2 karton setengah juga sold-out. Menu steambot tinggal sayuran sahaja sambil kuah tomyam untuk rebusan steamboat juga hingga ke titisan terakhir. 


7. Malam tu jugak kami bertolak balik ke JB. 2.30 pagi baru sampai rumah. 3 hari berturut-turut makan panadol Extend baru la lega sikit-sakit badan. Segala persepahan di rumah semua tolak  tepi kuis-kuis je buat sementara. Nak sambut birthday sendiri dan Ammar pon dah tak ada daya. 



Selasa, September 06, 2011

Rabu, Ogos 31, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432H






Khas buat Yam di New Zealand! 


Selamat Hari Raya Aidilfitri. Main bunga api dalam salji kat sana tu, Skype la kami kat sini.

Isnin, Ogos 29, 2011

MU 8 - 2 Arsenal

Game yang sebegini historik perlu ada dalam lipatan sejarah blog ini.


Ini adalah thrill sebenar menyokong Arsenal. Tak perlu bermoral rendah, just enjoy the show.


Mu tak la power mana, hanya sebab Arsenal terlalu tidak berprestasi tinggi.


SHRMZDB.

Jumaat, Ogos 26, 2011

Diari Ramadhan - Mengantuk jangan memandu!

Pagi ini, dapat satu sms dari seorang kawan kepada rumet, Nor A. Dia diberitakan eksiden motorsikal ketika menghala ke tempat kerja pagi semalam. Sudah lepas pembedahan dan mula sedar. 

Panggilan dari Ezi kepada isteri Nor A pula mencerahkan lagi situasi. Nor A eksiden sendiri, muka dan mulut agak teruk tapi tiada yang patah, cuma ada luka kena jahit dan dalam mulut juga luka. Sekarang masih mempunyai kesan ubat bius.

Aku harap Nor A cepat sembuh dan semuanya selamat, Insya Allah nanti kami datang melawat.

Berita ini agak memberi kesan pada pagi ini dan paling penting di sini ialah silalah berhati-hati bila memandu. 

Aku sendiri dah pernah mengalami kesan memandu semasa mengantuk di bulan puasa, 4 tahun lepas. Dalam keadaan panas terik, baru balik jumpa customer di Pasir Gudang, belum lagi habis jet-lag (baru sehari balik dari Seattle,US), lepas tengahari, lapar, mengantuk dan terlena, kereta terbabas ke bahu jalan kiri dan bergesel dengan pokok. Mujur terbabas ke kiri dan mujur lagi, hanya bergesel dengan pokok dan bukan melanggar apa-apa objek berdepan.

Hanya tersedar bila dah nampak pokok dan sempat membelok sedikit.

Ini sekali lagi peringatan. Badan kita dah semakin tua, kita tak lagi boleh bertahan dengan mengantuk. Kalau betul-betul tak tahan, tidur dahulu di tempat yang selamat. Kalau tidak, serah kepada co-driver. 

Semoga selamat sampai dan balik ke destinasi untuk sambutan Aidilfitri tahun ini. 


 Cedera kereta boleh repair, cedera badan?

Polis kata, langgar pokok pon boleh kena saman sebab merosakkan harta benda awam.

Untuk semua, sekali lagi. Pakailah seatbelt dan pastikan badan betul-betul tip-top ketika memandu. Kalau mengantuk, rehat dan tidur dahulu. Tiada yang lebih penting dari destinasi yang dituju selain kepulangan yang mengembirakan keluarga. 


Selalunya, aku ambil setin Livita Go untuk memandu jauh sebagai salah satu cara untuk menyegarkan pemanduan. 


Salam Aidilfitri buat semua!

Isnin, Ogos 22, 2011

Sinetron Dramalova 38 - Menikah

Those were the days. 

Pada hari itu, kamera digital masih lagi belum cukup power megapixelnya. Maka kamera konvensional berfilem 36 keping ISO 400 yang digunakan oleh jurugambar majlis perkahwinan kami. Photog di Tumpat ada membawa kamera digital, hanya sebagai backup kalau-kalau dia nak amik shot pantas. Di majlis belah perempuan, depa tempah 72 keping gambar. Depa tangkap, cuci, lekat dalam album berpelekat dan berlapik plastik. Dengan itu, takdenya jurugambar tu nak suruh kami lompat dengan gaun pengantin lepas majlis, mau membazir 5-6 shot begitu sahaja.

Jurugambar tempahan adalah seorang lelaki dewasa adik kepada jurumekap merangkap juruandam, juruhias pelamin dan juruhias bilik pengantin. Beliau berpengalaman mengambil gambar pengantin dan bolehlah memberi beberapa arahan untuk beberapa shot-shot di atas pelamin yang sekali dua menyebabkan makcik-makcik rombongan majlis tidak berapa bekenan dan memberi pandangan yang berbeza. Arahan seperti tangan nak letak mana, pinggan nak kona mana, muka kena senyum ke serius macam Sidi Oraza, dan kepala kena lentok sikit ke tegak. Dengan berpakaian pink seragam, sesi fotografi adalah tak sampai 30 minit. Semua setel dan boleh makan tengahari di hidangan meja pengantin.

Kalau dilihat balik album itu, shot jurugambar paling cool tak patut ialah gambar di meja pengantin. Bukan kek, bukan nasi, bukan lauk yang disuap dengan sudu, tapi air sirap dalam gelas kaca kaler amber yang disuap ke pengantin perempuan dengan cara backhand. Peh. Hahah. 

Oh ya, hari 21 Ogos adalah hari paling lega. Bukan sahaja sebab setel menikah malam sebelumnya, tetapi Marcia juga berjaya mendapatkan lesen memandu P pada pagi hari tersebut sebelum memulakan acara persandingan pada tengaharinya.

"Ketika inai masih merah dijarinya, stereng dipulas kemas membuat parking sambil mengerling pengawai pemeriksa JPJ"

Those were the days.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...