Advertlets

Isnin, Ogos 22, 2011

Sinetron Dramalova 38 - Menikah

Those were the days. 

Pada hari itu, kamera digital masih lagi belum cukup power megapixelnya. Maka kamera konvensional berfilem 36 keping ISO 400 yang digunakan oleh jurugambar majlis perkahwinan kami. Photog di Tumpat ada membawa kamera digital, hanya sebagai backup kalau-kalau dia nak amik shot pantas. Di majlis belah perempuan, depa tempah 72 keping gambar. Depa tangkap, cuci, lekat dalam album berpelekat dan berlapik plastik. Dengan itu, takdenya jurugambar tu nak suruh kami lompat dengan gaun pengantin lepas majlis, mau membazir 5-6 shot begitu sahaja.

Jurugambar tempahan adalah seorang lelaki dewasa adik kepada jurumekap merangkap juruandam, juruhias pelamin dan juruhias bilik pengantin. Beliau berpengalaman mengambil gambar pengantin dan bolehlah memberi beberapa arahan untuk beberapa shot-shot di atas pelamin yang sekali dua menyebabkan makcik-makcik rombongan majlis tidak berapa bekenan dan memberi pandangan yang berbeza. Arahan seperti tangan nak letak mana, pinggan nak kona mana, muka kena senyum ke serius macam Sidi Oraza, dan kepala kena lentok sikit ke tegak. Dengan berpakaian pink seragam, sesi fotografi adalah tak sampai 30 minit. Semua setel dan boleh makan tengahari di hidangan meja pengantin.

Kalau dilihat balik album itu, shot jurugambar paling cool tak patut ialah gambar di meja pengantin. Bukan kek, bukan nasi, bukan lauk yang disuap dengan sudu, tapi air sirap dalam gelas kaca kaler amber yang disuap ke pengantin perempuan dengan cara backhand. Peh. Hahah. 

Oh ya, hari 21 Ogos adalah hari paling lega. Bukan sahaja sebab setel menikah malam sebelumnya, tetapi Marcia juga berjaya mendapatkan lesen memandu P pada pagi hari tersebut sebelum memulakan acara persandingan pada tengaharinya.

"Ketika inai masih merah dijarinya, stereng dipulas kemas membuat parking sambil mengerling pengawai pemeriksa JPJ"

Those were the days.

2 ulasan:

ayen =D berkata...

ala.. ingat ada gambar nak kasi tengok kt sini..

Diego Amani berkata...

^ayen^

Nak gambar, datang umah belek album.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...