Advertlets

Jumaat, Oktober 19, 2012

Catatan Diego - Lapisan Filem@Kereta

Lapisan filem penghadang panas untuk cermin ada macam-macam jenis. Ada yang serap silau, panas matahari, sinaran UV, sinaran cahaya dan memantulkan haba sampai rasa macam pakai cermin mata hitam original. Ada juga yang gelap terus macam kereta VVIP.

Kedai yang jual lapisan filem ini juga ada macam-macam. Ada kedai yang jual lapisan filem yang diluluskan JPJ/SIRIM tapi tetap ada stok untuk yang jual yang tak lulus JPJ. Nak buat macam mana, pelanggan yang datang dan tanya, "Ada tak lapisan filem yang tak lulus JPJ punya?". Atau "Yang gelap lagi dari ini takda ke?". Jadi pekedai menjual lapisan filem akan jawab, "Ada, tapi ini tak lulus JPJ punya".

Biasanya yang tak lulus JPJ tu lagi mahal. Biasa juga yang mahal tu mesti ada tulis datangnya dari U.S. tak pon Jerman. Entah negara lain koman sangat sampai tak ada yang buat lapisan filem jenis mahal ke? 

Bagi Diego, lapisan filem penghadang panas ini jatuh kepada hukum harus ada untuk kenderaan. Dari segi kebaikannya, ia memberi keselesaan kepada semua penumpang terutama anak-anak kecil. Ia memberi penjimatan minyak petrol sebab pemampat pendingin tidak perlu berkerja keras untuk mengekalkan tahap sejuk yang ditetapkan untuk perjalanan jauh. Ia juga memberikan penglihatan yang lebih baik bila tengahari terik sebab mata tak terlalu silau. Ia juga baik untuk kulit yang sensitif atau kulit kering sebab tiada sinaran UV yang diserap ke kulit. 


Disebabkan Diego adalah pemunya kenderaan nasional yang diselindungi negara sendiri, kebanyakan kenderaan nasional tahun 2000 ke bawah di datangkan tanpa lapisan filem penghadang panas ni. Nak tambah kena keluar duit sendiri. Bila kenderaan luar negara dibawa masuk siap dengan filem penghadang panas ini barulah mereka buat sebagai pilihan ataupun digula-gulakan sebagai tanda penghargaan. 

Jadi bertahun-tahun juga Diego memandu tanpa perlindungan UV tambahan. Entah rosak ke tidak kulit beliau sepanjang itu, tidak diketahui. 

Bila naik beberapa tahun dan dah ada duit lebih sikit lepas dapat bonus barulah kereta milik Diego dilengkapi filem penghadang panas berperlindungan UV ini. Baru terasa ada bezanya dilindungi sinaran UV ini. Diego beli yang harganya kurang RM 200, 4 cermin kereta termasuk windscreen depan belakang, lulus JPJ, ada jaminan seumur hidup dan kaler coklat yang tidak pelik tapi seirama dengan kaler kereta. Apa gila nak beli yang harga beribu, kaler biru tapi tak lulus JPJ? Kesihatan kulit dan dompet yang harus dijaga kata hati Diego. Bukan pandangan mata orang lain. 


Entah berapa tahun pula, cermin bahagian pemandu Diego dipecahkan oleh mekanik servis bertauliah kenderaan nasional ketika membetulkan motor angkat cermin yang rosak. Ini cerita lain. Kalau cerita juga kat sini, tak habis kita hari ini. 

Disebabkan cermin itu pecah berderai tidak dapat dicantum semula bak hati yang remuk, lapisan filem penghadang panas dan sinaran UV sudah tiada semula buat Diego. Tiap kali masuk kereta nak pergi makan tengahari mesti kusyen rasa panas, badan jadi panas dan secara auto Diego panas hati. Tapi Diego tetap positif. 

Kebaikan yang Diego perolehi kini adalah kopi 'haban' sarapan Diego yang tiap-tiap pagi Diego atau Marcia bancuh dalam bekas percuma beli Milo buat peneman 35 minit jarak pemanduan dari rumah ke opis kini kekal panas sehingga pukul 6 petang. Tak ke jimat dan menyegarkan? 

Agak-agak mengantuk waktu pulang dari kerja, Diego teguk sahaja belen kopi buat penyegar seketika. Power. 

Rabu, Ogos 15, 2012

Pesanan Hari Raya Aidilfitri 1433 H

Selain mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri yang klise dengan permohonan maaf terbuka bagi yang membaca, ada baiknya juga disampaikan pesanan ini.

"Berilah sedekah yang sebanyak-banyaknya ketika di jalanraya bila pulang ke kampung nanti. Beri laluan kepada yang memerlukan. Depa mungkin lebih perlu untuk cepat sampai ke destinasi. Kita kaya budi, mereka miskin pekerti"

Anda mampu mengubahnya. 




Selasa, Ogos 07, 2012

Bersama Proton (yang *******) do-u-really-care?

Selepas pembeli menunggu 3 bulan dari tarikh lulus pinjaman bank. Waktu nak sign, janji tunggu sebulan sahaja. Ini yang penjual boleh beritahu.

"Proton sudah talak keluar itu kereta, tak da sapa mau beli. Orang mau beli pon saya takut mau kasik masuk itu order. Lu tengok atas jalan, ada nampak itu kereta? Itu kereta banyak masalah. Minyak banyak makan, besar lagi, cc kecik. Macam Naza Ria (ye, dia pengedar Hyundai). Olang mau beli kereta, bukan dengan orang cakap, kasik kira tengok, compare semua satu-satu. Lu pikir balik la, baik beli Nissan. Takda masalah punya, ready stock"

Untuk nota, penjual ini haram tak guna langsung. Tak boleh harap dan bangang. Call tak berani nak angkat, hantar balik sms bagi alasan meeting, dalam bank atau nanti call balik. Sms terbaru ni dah 3 kali tanpa balasan.

Orang dah setuju pilih kereta yang dikehendaki, lepas 3 bulan baru nak cerita segala alasan dan mak neka masalah kereta yang sedang nak dijual. Taruk pasir dalam periuk sendiri. Eh, mungkin beliau pemakan pasir orangnya? Pembeli bukan mahukan cacian terhadap model yang dikehendaki. Pembeli mahu kereta itu siap dihantar dengan kunci. Bangang.

Nota lagi, jangan beli dari depa. Kedai jual kereta di pintu masuk Giant Tampoi.

Disebabkan keterlaluan tak masuk akal sangat alasan penjual sampai dikatakan kilang Proton sekarang tidak lagi mengeluarkan model tersebut, maka Proton-I-care 1300 880 888 dihubungi.

Khamis, Ogos 02, 2012

Kanak-kanak Memang Riang 42 - Earphone

Sedang abah sedap-sedap terlentang layan siaran Olimpik, Ayman datang terkedek-kedek membawa henpon power ummi dan segulung earphone. Ummi bagi sebab Ayman terlebih rajin nak tolong basuh pinggan. Dari sebadan basah main air sinki, baik duduk depan layan abah terlentang tengok Olimpik.


"Yaaaaa, dushh!" Ayman yang belum mampu menyebut butir-butir perkataan dengan jelas memberikan sound effect dari siaran gerak perlahan penerjun 10m platform. 


Sambil dalam pada itu, Ayman memberikan earphone di gengaman dia pada abah. "Ehhh, ehhhh" yang memberi intrepetasi, "Macamana nak guna menda alah earphone ini abah?"


Abah yang sedia paham, ambil sebelah earphone, sumbat masuk telinga kirinya, tukar siaran radio kepada Era dan sumbat sebelah lagi pasangan earphone ke telinga kiri Ayman. Kini pasangan earphone itu sudah lengkap digunakan lantas berfungsi dan memberikan isyarat muzik ke dalam telinga kami. 


Ayman mula terangguk-angguk dengan lagu Sesal Mendua. Tidak cukup dengan itu, dia letakkan henpon power ummi di telinga kanan beliau. Seakan mendengar terus dari henpon itu. Lagi rancak beliau menikmati lagu tersebut.



Abah masih mengekalkan earphone yang sebelah lagi di telinganya. Abah tengok Ayman. 


Redha. Paham dan kesian. (Ayman mesti power!)



*Dalam buku ini, satu page sahaja dia suka. Gambar bola*

Selasa, Julai 17, 2012

Mat Tiara - Sebuah buku yang ngeri tak patut

"Masuk la duduk dulu, hujan kat luar tu". 


Aku ajak Juba dengan Mat masuk rumah. Siap lempar tuala bagi dorang lap rambut dan baju. Mat dan Juba adalah senior aku kat maktab, merangkap rakan-rakan terdekat serumah Balakong dengan abang aku, Mat Due. 


Dorang baru sampai Johor. Aku pon tak tahu kenapa dorang boleh ada dalam rumah aku. Entah kenapa juga scene ini berlaku kat ruang tamu rumah lama aku di Taman U, bukan di rumah mewah satu tingkat aku sekarang kat Taman Pulai Indah. 


"Eh, Juba, ko yang print buku Mat Tiara tu kan?" aku tanya. Dalam hati sebenarnya dah nak pangkah terus je sebab kaver buku Mat Tiara sangat berkualiti rendah. Dah la muka sendiri. Tak tahan air, anak aku baru gigit dua tiga kali dah nak hancur kaver depan dengan belakang. Kembang dan berserpih. Kutu mana la yang berperancangan begini buat buku guna kertas macam tu buat kaver. Nak baca masa berak pon tak boleh, nanti kena tempias air, hancur terus.


Juba cepat-cepat menggeleng. "Mana ada, entah sapa Mat guna print buku tu, bukan aku".


Mat senyum serpih. 


Aku bangun pergi ke dapur, nak buat air rasanya.


Ada lagi dalam hati aku nak bagitahu kat Mat. Buku Mat Tiara tu ada la 2-3 perkatan typo, tambah pulak ada 2-3 cerita yang mana pengenalan cerita tu hampir nak sama, ulang cerita dia duduk kelas Chempaka Bear prinsip akaun. Entah apa-apa. Tambah pula duk ulang tak reti Add Math. Tak ke dia tahu janjang dan kamiran itu adalah asas penting seorang jurutera? Kalau anak aku baca nanti mesti depa tak nak jadi jurutera. Nak jadi SxE konon. Ceh. Mengarut. Tektik nak cukupkan 40,000 patah perkataan la tu. 


Belum sempat aku sembang dengan dorang hal-hal buku ni, tiba-tiba.


"Abang, dah pukul 12 dah ni, bangun la. Anak-anak dah lapar tu" Ezi kejut aku sedang elok dia pon baru terjaga pada suatu tengah hari Ahad. Anak-anak dah rancak layan Sains Comot depan tv.


Lantas aku terjaga dari mimpi. Cerita ending mimpi ni memang cikgu kat MRSM PDRM tak gemar sebenarnya, tapi nak buat macamana. Memang aku termimpi macam tu elok saja aku habis baca buku Mat Tiara selepas menunaikan subuh Gajah tadi. Baru malam tadi beli buku tu kat Gobok Buku.


Buku Mat Tiara atas katil aku campak belakang almari. Mudah-mudahan ada lipas boleh buat santapan tengahari dorang.

Berhantu buku Mat Tiara ni. Masuk dalam mimpi kalau baca. Mujur lagu Tiara tak terngiang-ngiang je. Tak pasal RM20 lebur beli buku ni. 





Nota kaki: Ini jelah sehabis baik aku boleh bagi buat NEON Terbit. Kejap lagi nak mintak tolong senang sikit. Tak gitu encik penerbit?

Selasa, Jun 12, 2012

Catatan Diego - Cabaran Pesisir Luar Pantai #2

Cabaran seterusnya dalam persediaan untuk diberi kebenaran bekerja di pesisir luar pantai atau lebih tepat lagi, bekerja di atas platform adalah dengan mengikuti kelas latihan selama 3 hari bertajuk MIS-BOSET. Minimum Industrial Standard-Basic Offshore Safety and Emergency Training. Seperti biasa, nama kelas pon dah power.

Diego harus memandu jauh ke Kemaman nak masuk kelas latihan ini sambil meninggalkan anak bini di rumah orang tuanya.

Untuk hari pertama, ianya lebih kepada cabaran mendengar penerangan sana sikit situ sikit oleh seorang pengajar yang tidak sedar bahawa ada orang yang tak paham bahasa Melayu langsung dalam kelas tersebut. Kelas yang diberikan lebih kepada apa yang akan berlaku dalam latihan BOSET ini dan peri pentingnya menghormati kaedah pengangkutan ke pelantar minyak iaitu melalui Augusta atau Super Puma ataupon menaiki bot. Tiada feri, jet ski, kapal terbang mahupon bas yang boleh hantar hangpa pi naik pelantar kat tengah laut tu. 

Semua yang hadir diberi penerangan tentang keselamatan di atas pelantar, mula-mula sampai kena buat apa, apa jenis siren dan alarm yang ada, kalau kena tinggalkan platform kena buat apa, kat mana nak berkumpul bila kecemasan, apa ke benda yang ada dalam Life Raft, macamana nak guna alat pernapasan kecemasan, macamana nak ikat jaket keselamatan, benda apa boleh bawak naik platform dan yang dilarang, makan berapa kali sehari, naik chopper kena buat apa, PPE apa kena pakai sentiasa diluar bilik kediaman. Segalanya berterabur disebabkan pengajar yang suka ad-lip semasa menerangkan slide satu persatu.

Hari pertama - KURANG Jelas - Hafiz AF.

Sesi hari kedua semua sudah dipesan supaya datang sebelum 9 pagi siap tukar coverall dan kasut getah dan berkumpul di kolam untuk aktiviti HUET - Helicopter Underwater Escape Training. Tapi masih juga ada yang terlambat dan mula pon jadi lambat.

Sesi pertama ialah menyesuaikan diri dengan cara menyeberang dari kapal ke platform dan platform ke kapal. Ada 2 cara je, naik bakul atau guna tali berpintal. Bakul dikawal oleh pembawa kren. Untuk menyeberang guna tali, hanya kalau ombak tak tinggi. Untuk latihan ini, kena pakai Marine Life Jacket (double tie sebelum simple shoe knot), Safety Hat dan Glove. Seberang bila cukup konfiden. Itu je. 

Kemudian setiap sorang duduk dengan LAP memasing. Lifejacket with Air Pocket ni ada poket untuk simpan udara hembusan kalau-kalau chopper masuk dalam laut. Dia juga akan auto pam udara untuk kembungkan jaket kalau tenggelam dalam air.

LAP untuk latihan telah dibuang sistem auto pam udaranya. Jadi kena buat manual.

Mula-mula, kena belajar pakai LAP. Hadap LAP ke depan, pegang dengan tangan kanan, sangkut ke bahu kiri, masuk ruang kepala, cangkuk tali pinggang dan kemaskan lebihan, cangkuk tali kelengkang dan kemaskan lebihan. Pastikan pinggang rapat, kelangkang selesa. Kemudian belajar bernafas guna poket udara. Poket udara kena di isi dengan udara dari hembusan mulut selepas manual activation, boleh tahan maksimum 3 minit, tapi bernapas seminit lebih pon rasa pening dah sebenarnya. Sebab oksigen recycle. Makin lama makin sedikit oksigen dan makin pening. Sambil tu kena sepit hidung supaya betul-betul bernapas ikut mulut. Kalau baru sarapan roti canai kuah kari ikan banjir, secara auto ada perisa kari dalam oksigen itu.

Untuk praktikal, kena buat manual activation dalam kolam, selam dalam seminit dan naik semula. Kemudian selam dan merangkak pegang bangku kolam dan pergi ke tepi. Eksesais yang nampak mudah tapi kalau panik dalam air, tertelan air la jawabnya. 

Bila selesai penyesuaian dengan sistem LAP. Kelas Diego diarah berkumpul sekeliling kolam yang ada badan heli. Senang cerita, masuk heli, strap 4 point belt bagi ketat, heli tenggelam sepenuhnya, keluar ikut pintu atau tingkap paling dekat. Kemudian menda yang sama, tapi keluar ikut tingkap yang ditunjuk sahaja. Kemudian secara heli tenggelam dan terbalik. Ikut pintu dan yang terakhir ikut tingkap. Semua selesai dengan selamat. Cuma 4 kali situasi, 4 kali pengalaman berbeza. Kalut bila seat belt tak terbuka sepenuhnya, mata kabur masuk air, rasa tak cukup pernafasan, buih-buih bertaburan dan rasa konpius sebab dalam keadaan terbalik. 


Mesej penting adalah mengetahui dimanakah pintu / tingkap yang nak keluar. Kalau masa duduk tingkap belah kanan bahu, dah terbalik sekalipon, tingkap tetap berada di kanan bahu sebelum seatbelt dibuka.

video


Tapi bila dah selesai, rasa lega tak terkata dan rasa pengalaman yang sukar dilupakan. Tambah pulak ada video ni. Nampak tenang je keluar tu. Ha ha. 


video


Sebenarnya, cabaran getir baru nak mula. Diego ingat HUET tu dah cukup cuak. Rupanya sea survival lebih mencabar fizikal dari mental. Ah lain kali lah.

Jumaat, April 27, 2012

Catatan Diego - Cabaran Persisir Luar Pantai #1

Adalah menjadi impian atau harapan atau niat setiap pemegang ijazah sarjana muda dengan kepujian kejuruteraan mekanikal mahupon setiap pelajar yang tidak menghabiskan ijazah sarjana muda kejuruteraan mekanikal mereka sebab duit PTPTN mereka dah habis selepas mereka extend semester sampai maksimum untuk berkerja atau berpeluang bekerja di bidang Minyak dan Gas di Pesisir Luar Pantai. 


(5 baris ayat tanpa noktah untuk permulaan cerita adalah teknik menulis yang sangat power!).


Ini termasuklah Diego yang masuk dalam kategori berharapan tetapi bukan berimpian untuk berkerja atau mempunyai pengalaman bekerja di atas platform cari gali minyak mentah dan gas. Rakan-rakan Diego ada yang telah berpeluang berbuat demikian semasa mereka masih mentah dan tidak tahu apa-apa dengan tajaan dari anak syarikat penaja biasiswa mereka. Tetapi cabaran mereka tidaklah getir kerana mereka diberi peluang ke sana atas dasar belajar, bukan untuk membuktikan kebolehan diri mereka. (Kah kah kah. Ok, ini ayat jeles ye). 


Baru-baru ini, Diego sendiri telah berpeluang untuk merasai sendiri cabaran berkerja dan membuktikan diri sendiri di atas platform untuk satu kompeni Minyak dan Gas terbesar dunia. Naik ke platform itu belum tentu, tetapi syarat-syarat wajib bagi seorang jurutera minyak pelincir untuk memberi khidmat nasihat dan tunjuk ajar terhadap isu-isu minyak pelincir kepada kompeni Minyak dan Gas terbesar dunia ini perlu diikuti satu persatu. 


Syarat pertama ialah lulus dan mempunyai sijil perubatan pesisir luar pantai. Nama sijil kesihatan pon dah power!


Syarat ini tidaklah mudah bagi setiap pekerja yang ingin berdiri di atas platform sambil dibuai ombak ganas Laut China Selatan. Berikut merupakan cabaran yang harus Diego lalui sendiri dan agak getir bila diteliti satu persatu.


1. Cabaran pertama Diego adalah perlu berpuasa. Alah, sebulan berpuasa sebelum ini setiap tahun apalah susahnya bukan? Ok, Diego harus berpuasa bermula jam 12 tengah malam sebelumnya sehingglah selesai urusan mengambil darah. Kaunter pemeriksaan kesihatan pekerja industri hospital mula dibuka jam 10.10 pagi dan urusan darah hanyalah selesai pada jam 1.00 tengahari. Mudah bukan berpuasa sebegitu? 


Bagi Diego adalah tenang tapi tak mudah. Cabaran tanpa air dan gula dalam badan lebih dari yang disangkakan sebab adakah semua orang berhenti makan dan minum tepat jam 12 tengah malam? Ye, makan malam Diego adalah pada jam 7 malam dan air kosong separuh cawan terakhir adalah jam 2 pagi. Ada juga 2-3 orang yang dah mula mengamuk sebab belum selesai segala urusan darah yang membolehkan mereka makan dan minum.


2. Cabaran kedua adalah harus membiarkan badan bahagian atas terdedah kepada mata gadis penjaga X-ray, yang kemudian menyanyikan rangkap beritma "tarik nafas, lepas, tarik nafas dalam-dalam, tahan nafas, tahan nafas dan lepas" dan kemudiannya bahagian badan yang terdedah didedahkan kepada sinaran radioaktif X. Sinaran radioaktif ini jauh lebih tinggi miliservenya dari sebaran radioaktif loji Lynas sekarang. Boleh pula gadis radioaktif X-ray tanya, "La, tak pakai singlet ke?"


3. Sekembali dari disinari sinaran radioaktif X, Diego harus melalui cabaran menunggu. Brader pembuat pemeriksaan pendengaran sedang menyelesaikan sekumpulan pelanggan yang sedang membuat ujian fizikal (penglihatan, buta warna, timbang berat dan tinggi serta mengambil darah). Jadi penungguan Diego melibatkan acara menghabiskan membaca suratkhabar, membaca suratkhabar lama, melihat orang lain menunggu, mundar mandir dan melihat gadis kaunter bersembang. Sorang gadis kaunter agak menarik perhatian Diego kerana beliau berkebolehan mengenalpasti nama pelanggan dan rupa paras mereka. 


4. Cabaran getir dalam ujian pendengaran menanti Diego seterusnya. Dengan tidak tersangka oleh Diego, brader ujian pendengaran sudahpon mengeluarkan isyarat bunyi ke telinga kanan setelah Diego memasang headphone, tetapi tiada apa-apa reaksi dari Diego. Brader ujian pendengaran terkejut. 

"Eh, takkan tak dengar? Saya dah letak tinggi tu." Brader ujian pendengaran buat muka terkejut.



"Eh, dah ada ek, sekali lagi" Secara tenang Diego menjawab. 


"Tak dengar ke?" Brader ujian pendengaran bertanya lagi.

Diego hanya menggeleng. "Cuba buat belah kiri pulak" mintak Diego. 



Teet!! Teet! Teet! Diego picit butang isyarat di tangan tiap kali isyarat dihantar. Brader ujian pendengaran mengambil tempat. Mesin beliau berfungsi sebenarnya. 


Ujian sebenar pon bermula. Pintu kedap bunyi ditutup. Diego pasrah. 


Isyarat belah kanan dihantar dengan amplitud yang lebih tinggi dari biasa. Dari 4 atau 5 isyarat, hanya 3 yang mampu didengari. Kadang-kadang yang ke-empat adalah seperti ilusi, jadi Diego tekan juga. Ha ha ha. 


Baru Diego nak sungguh-sungguh menghayati ujian, pintu dah dibuka.


"Bang, belah kanan hancur, belah kiri normal. Saya tak tahu la lepas ke tak ni"


"Yeke, cemana ek? Memang belah kanan saya tak ok. Dalam ada problem" sambil Diego menyelak sisir tepi rambut.


"Oh, baru saya perasan" brader ujian pendengaran menyambung. "Tengok la nanti doktor kata macamana". 


5. Diego keluar tersengih. 15 tahun dahulu beliau sudah pon tahu keadaan ini, cuma ini ibarat refreshment terhadap hakikat dahulu. Kepala otak beliau sudah berkira-kira nak tanya doktor, boleh layak dikenalpasti sebagai OKU ke tidak nanti. Diego menanti cabaran ke lima. 


Dari aktiviti cabaran menunggu dan melihat orang, Diego dapat maklum yang peserta dibawah umur 35 tahun tidak perlu ujian ECG. Jadi hanya 2 checkpoint lagi harus dilalui. Ujian fizikal dan sesi bersama doktor. 


Sesi melihat huruf dari jauh, nombor berwarna dalam buku serta timbang berat dan tinggi diselesaikan Diego dengan sebelah mata sahaja. Mudah. Tiada cabaran. 


Bila sesi memeriksa tekanan, Diego buat paling releks. Kontrol degupan jantung supaya releks dan tak perlu gusar. Tekanan darah normal. 124/81. Sikit je lagi nak lulus cemerlang A+ walaupon perut belum diisi dan tekak dahaga ya amat. 


Tangan kanan dihulur. Getah pengikat diikat atas sikit dari siku. Jarum halus bersama picagari dikeluarkan dan salur darah dicari. Tusukan jarum yang pertama bawah sikit je dari kulit. Tiada apa-apa terjadi. Brader ujian darah sengetkan sedikit dan cucuk lebih dalam. Tetap tak ada apa-apa. Eh, beliau sedikit kaget. Brader ujian darah sengetkan lagi dan cucuk lagi sekali lebih dalam. Pon tiada apa-apa. Sebab ni la kot sekarang ini ramai sangat membantah ujian perubatan klinikal terhadap binatang. Sedap hati dorang je nak cucuk tang mana. 


Kali ini, brader ujian darah sengetkan terus 90 darjah dari sudut pertama beliau membuat cucukan. Darah terus memancut laju masuk ke dalam picagari tanpa perlu ditarik. Sedikit sedutan dari picagari dah cukup untuk mengumpul darah merah hitam dari lengan Diego. Ye. Cabaran melihat jarum dan dicucuk 4 kali harus dilalui tiap pekerja untuk berjaya dalam arena Pesisir Luar Pantai. 


6. Cabaran terakhir ialah mengumpul air urin ke dalam botol kecil. Tidaklah kita perlu bercerita bagaimana zip seluar, botol, pam tandas dan sebagainya di sini. Cuma Diego masih terbayang aksi sorang Mat Salleh yang baru selesai meletakkan sampel beliau di dalam bakul pengumpulan, beliau kemudiannya mengkelepiaq-kelepiaq tangan beliau ke bahagian belakang jeans beliau. Sekelip mata kemudian dia sudah membuka bungkusan sandwich Subway beliau untuk berbuka puasa. Nyum-nyum. 


7. Cabaran ujian kesihatan habis selepas sesi bersama doktor. Doktor mengatakan yang pendengaran harus normal untuk salah satu telinga dengan kehilangan pendengaran dibawah 20dB. Jadi, tidak perlu risau apa-apa. Perkara pertama dituju Diego adalah kafe hospital untuk berbuka puasa dan menamatkan dugaan cabaran pertama. Lengan rasa lenguh dan rasa nak tidur adalah tersangat tinggi. 


Kita sambung nanti bila selesai cabaran melompat dari tebing dan menyelamatkan diri dari helikopter yang tenggelam. Itu pon kalau lulus ujian kesihatan la. Ha ha. 

Selasa, April 10, 2012

Nak berpersatuan ke nak berbolasepak?

1. Kenapa hanya VVVIP yang menjadi Presiden Persatuan Bolasepak Negeri dan Negara? Ok, bukan setakat bolasepak, tapi hoki, ragbi, olahraga, tenis dan beberapa jenis sukan lagi. Kenapa persatuan skuash Malaysia power?


2. Kenapa dibawah naungan FAM, hanya terdapat affiliate yang hanya berbentuk kenegerian? Yang bukan kenegerian pula berbentuk kaum? Persatuan Bolasepak Melayu/Cina/India Malaysia? Peh.


3. Bolasepak perlukan pentadbiran swasta. Yang berteraskan pertumbuhan akar umbi perkembangan bolasepak dan bukan berteraskan untung rugi kantung sendiri.


4. VVVIP mungkin boleh memulas tangan para penaja untuk mendapatkan penajaan, tapi kalau mutu bolasepak tidak bermutu langsung, penaja mana yang sanggup meletakkan nama mereka sebaris dengan mutu bolasepak yang tidak bermutu langsung itu?


5. Pembangunan akar umbi bukan bermaksud mencari seluruh ceruk kampung atau hulu untuk mencari bakat bolasepak yang power hanya bila ada kejohanan. Pembangunan akar umbi bermaksud satu sistem intergrasi dalam melatih, memberi pendedahan, perhatian, memperkembangkan bakat bolasepak sedia ada ke tahap yang lebih tinggi secara teratur. 


6. Sekali sekala rage tak tentu pasal apa ada hal.

Arsenal 1 - 0 Mancini

1. Arsenal tidak memerlukan kesilapan penjaga garisan untuk menjaringkan gol.

2. Tevez dan Balotelli boleh berlagak diva, tapi Arteta boleh mengajar mereka menjaringkan gol dengan penuh rendah diri.

3.  Arsenal sengaja memberi muka dan tak menjaringkan gol secara belebihan, lihat sahaja hadangan dari Vermalaen untuk tandukan Van Persie dan rembatan ragbi Ramsey pada minit terakhir.

4. Nasri dan Clichy berpindah untuk memenangi lebih banyak piala? Silap-silap, Fabregas pon belum tentu menang piala La Liga musim ini. 

5. Van Persie dah 4 perlawanan tidak menjaringkan gol. Hancur point fantasy. 

6. Arsenal masih ada peluang matematik ke tempat kedua liga dan tiada langsung peluang matematik untuk menjuarai liga selepas minggu ini. Peh!

Selasa, Februari 28, 2012

Kanak-Kanak Memang Riang 41 - Layang-layang

"Abah, nak main layang-layang".. 

Seminggu berlalu.

"Abah, nak main layang-layang"...

Sehari berlalu.

"Abah, nak main layang-layang"..

Dua hari berlalu.

"Abang, tak larat la nak layan anak-anak ni mintak nak main layang-layang!"

Tiga hari berlalu.

"Ok, nanti kita beli layang-layang kat kedai Her Fatt tu, tapi kena pergi makan nasi dulu". Terpaksa mengalah pada satu hari Ahad.

Layang-layang plastik kilat empat segi bergambar Superman dengan bertulang buluh halus berharga 80 sen dengan tali benang gulung 80 sen dibeli 2 set. Anak-anak lompat. Sengih tak payah cerita.
 
Terus singgah padang permainan yang paling dekat dengan rumah. Lepas 20 minit bergelut dengan memori macamana nak memasang tali benang pada rangka layang-layang, baru boleh mencuba. Mujur henpon dah abis bateri, kalau tak dah google dah cara-cara memasang tali benang pada layang-layang murah. Angin kadang kuat kadang hilang. Layang-layang naik tak sampai 2 saat, jatuh menjunam. Tali benang senget dan tak stabil. Sempat juga tergolek sebab tersadung dalam lubang masa mengundur.

Anak-anak dah lari main gelungsur yang lebih memberi keceriaan sebab layang-layang lambat sangat nak disiapkan. 

"Salah kot pasang macam ni, tinggi sangat. Kat sini je patutnya". Tali benang dibuka. Ditebuk lubang baru dan dipasang bawah sikit dekat dengan tulang tengah layang-layang. 

Kali ini layang-layang stabil. 

Dua tiga kali mencuba. Layang-layang naik! Tali benang dilepaskan. Habis segulung. Pendek je pon tali benang 80 sen. Layang-layang murah berjaya juga naik. Tak rugi RM1.60. Power jugak kemahiran mengendalikan layang-layang murah ni.

Aqil pegang tak sampai seminit. Layang-layang mula jatuh.

Naik semula. Ammar pula pegang 2 minit. Layang-layang jatuh sebab angin hilang. 

Anak-anak lari pergi main gelungsur balik. Habis sudah seronok depa nak main layang-layang.

Cuba kali ketiga, angin dah malas memberi kerjasama.

Dari kejauhan, ada satu lagi abah, umi dan 2 anak perempuan dah pakat balik sebab layang-layang bukan 80 sen depa tak naik. 

Khamis, Februari 16, 2012

Jalan-jalan Cari Pengerang


Jauh juga sebenarnya Pengerang ni. Kalau ikut peta google, seratus lima puluh lima kilometer dengan masa hampir 2 jam setengah. Tapi sebab aku lagi power dari peta google, aku gerak dari Pulai Indah pukul 4 petang, ikut lebuhraya PLUS exit Kempas, turun lebuhraya Pasir Gudang,  masuk lebuhraya Senai-Desaru ikut Ulu Tiram, sampai Tanjung Pengelih, Pengerang pukul 6 petang. Peh, power.


Turun kejap bersembang dengan seorang penduduk tidak tetap yang juga tengah ambil angin laut Selat Singapura, bincang hal ehwal Petronas nak ambil tanah orang kampung, kubur dan terowong tinggalan Jepun di bukit sebelah Kastam Tg Pengelih dan ambil gambar barang sekeping dua. 


Pengerang akan  jadi femes lagi 2-4 tahun akan datang. Mungkin tak la sampai orang kampung maki hamun dan berdemo macam loji Lynas. Cuma akan jadi modal parti pembangkang jugak la sebab tanah orang kampung zaman berzaman akan diambil kerajaan. Jadi mungkin gambar-gambar yang diambil ini boleh jadi arkib buat generasi masa akan datang.


Ni gambar dari luar pintu masuk Jeti Tg Pengelih. 

Ini permandangan dari Kampung Jawa.

Ini ada satu objek di tengah laut yang sudah menyebabkan ramai penduduk kampung berasa sedih meninggalkan tanah mereka zaman berzaman.


Ini pula 2 gambar keceriaan yang masih boleh dinikmati 45km jauh dari Tg Pengelih iaitu Batu Layar.

CL 2012 : AC Milan 4 - 0 Arsenal

4 pemain AC Milan, tiada pemain Arsenal.

Dijaringkan oleh bekas pemain Spurs, Manchester City dan Barcelona. Eh, Manchester United sekarang dah tak kuat nak main Champions League ke? 

Malam Jumaat orang tak tengok bola la woi.

Khamis, Januari 05, 2012

Catatan Diego - Cari Pekerja@Kerjalorong

Baru-baru ini disebabkan pernah merasa 7 minggu berturut-turut ke hulu ke hilir tak masuk pejabat, bos tak nampak muka dan banyak bekerja luar, bos sudah memberi arahan untuk mencari seorang lagi jurutera berkebolehan seperti Diego yang masih muda.

Memilih seorang jurutera berpotensi tinggi yang boleh diharap dan boleh dilentur dengan baik serta membuat kerja dengan berkesan memerlukan Diego untuk memilih dari sudut yang berbeza. Semua sepakat untuk mencari secara memasuki jaringan data resume satu laman web terkemuka mencari kerja dan memilih sendiri calon yang difikirkan layak. 

Seharian melihat beratus-ratus resume memberikan rasa bercampur baur buat Diego. Niat ingin menolong bangsa sendiri, tapi cara menulis resume pon kekadang berterabur. Belum masuk lagi mamat yang tulis resume macam tak ikhlas nak mintak kerja. Banyak yang menulis resume macam buat laporan ujikaji. Ada juga yang buat macam biografi. Mujur tak ada yang menulis macam sms.

Yang menjadi perhatian Diego dan pertanyaan adalah sikap defensif calon yang cuba dihubungi. Belum dapat buat temujanji untuk ditemuduga, calon sudah memberi keputusan untuk tidak mahu ditemuduga dan merasakan jawatan ini tidak sesuai buat mereka. Termasuk seorang yang tidak mahu dipanggil dan kemudiannya menyerahkan resume rakannya, dan rakannya itu juga menolak untuk ditemuduga. Peh. Kalau taknak datang awal-awal lagi kenapa bagi resume suruh aku tengok?

Diego merasa sedikit kekesalan dengan sikap bertindak sebelum memeriksa mereka ini. Mereka ini adalah calon yang sangat rugi. Ye, rugi sebab jawatan ini sangat power, berpotensi tinggi, bakal meningkatkan nilai harga diri, bertaraf profesional, dikenali ramai, senang-senang sahaja berjabat tangan dengan ramai jurutera-jurutera mekanikal seluruh negara termasuk pakar pelbagai bidang minyak pelincir dari luar negara. Yang paling merugikan adalah mereka terlepas peluang ditunjuk ajar oleh Diego sendiri yang sudah berpengalaman hampir 10 tahun di dalam bidang minyak pelincir dan analisis minyak pelincir terguna pelbagai jenis mesin industri. Ye, Diego yang rasa dia power gila sebenarnya. Ada ke orang macam Diego di Malaysia? Mungkin tak ada yang sama betul-betul bidang kemahiran dan pengalaman dan paling mustahak, tak ramai yang pandai membuat kelakar. Dengan itu, silalah menuju ke arah kerugian yang amat besar.

Bidang pelinciran di negara ini masih belum cukup meluas dan diberi perhatian ramai. Ini ada sedikit deskripsi dari luar negara tentang potensi di dalam bidang pelinciran mesin masakini, yang ditulis pada tahun 2004 lagi.

http://www.machinerylubrication.com/Read/591/lubrication-profession

Tambahan..


Apa itu Jurutera Pakar Pelinciran?



What is a Lubrication Specialist? A Lubrication Specialist is an individual who might be designated a "Lubrication Engineer" by his/her employer. The job description for a Lubrication Specialist includes but is not limited to the following:
  • Evaluates and selects the proper lubricants to use. Recommends changes in lubricants.
  • Assists in purchasing lubricants by identifying which companies and products can be used interchangeably in a cost-effective manner.
  • Conducts lube surveys; specifies lubricants and procedures to those buying or installing new equipment.
  • Trains lubricators and assembles work lists for them to use. Establishes lube frequencies on all equipment. Designs or modifies all types of lubricant dispensing systems.
  • Develops and implements Quality Assurance and Used Lubricant analysis programs.
  • Oversees oily waste collection, reclamation or disposal. Converts as much usage as is economical to bulk.
  • Consolidates lubricant inventories to the fewest possible products.
  • Maintains records of lubricants by application throughout the plant.
  • Troubleshoots and problem solves supposed lubrication failures to identify root cause. Identifies corrective action to take and follows up.
Sumber dari STLE.org
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...