Advertlets

Jumaat, November 18, 2011

Kanak-Kanak Memang Riang 40 - Teriak

Semalam adalah hari Majlis Akhir Tahun tadika Al-Amin. 6 cawangan di Johor semuanya mengambil bahagian dengan 300+ lebih kanak-kanak berpeluang tiap sorang berada di atas pentas dalam 2 kali seorang. Yang naik 3-4 kali ada jugak. 


Cumanya, malam tadi berakhir dengan dua orang pelajar adik-beradik Al-Amin 5 tahun dan 4 tahun teriak serentak. Ye, hampir serentak. 


Pelajar 4 tahun Ammar, terus je teriak sejurus sahaja selepas turun dari menerima 'piala' pereksa dapat nombor tiga bagi kelas 4 tahun beliau. Sebaik saja melihat abah di tangga, dia peluk peha dan terus teriak. Bukan sebab terharu atas usaha gigih beliau, tapi sebab dia amat cuak berada di atas pentas dan sebelum memulakan persembahan lagi beliau sudah nak teriak akibat cuak dan tak nampak ummi dan abah.


Beliau kelihatan gemuruh macam abahnya ketika di pentas. Mungkin sebab makwe kat sebelah. Ha ha.


Berlainan pula dengan pelajar 5 tahun, Aqil yang juga turut teriak di bangku penonton ketika adiknya menerima 'piala' di atas pentas. Ini disebabkan oleh impiannya sebelum amik pereksa akhir tahun lagi ialah untuk mendapat 'piala' di atas pentas dan mengembirakan hati ibu bapanya. Dengan harapan mereka lebih sayangkan beliau bila dapat 'piala'. Aqil terpaksa dipujuk dengan pelbagai kata-kata motivasi dan positif dari ummi dan abahnya. Salah satunya ialah, Aqil telah berjaya memotong 3 budak lain untuk mendapat tempat ke-14 berbanding tempat ke-17 semasa pertengahan tahun sebelum ini. Lagipon, beza 5 markah sahaja dengan pelajar di tempat ke-5.


Dia steady, nyanyi tanpa rasa takut dan cukup bersungguh.


Walau bagaimanapon, abah menulis cerita ini bukan untuk anak-anak mengutamakan hanya keputusan cemerlang dalam peperiksaan. Tujuan mereka dihantar ke sekolah seawal 4 dan 5 tahun adalah supaya didikan awal diterima seformal mungkin dengan teras yang baik dan dapat bergaul dengan ramai kanak-kanak seusia dalam suasana persekolahan. Segala pekerti, doa-doa yang dihafal, nilai murni, asas membaca dan mengira yang diterima di sekolah adalah lebih penting untuk mereka pada peringkat umur ini. Juga tabiat tidak liat bangun pagi juga dapat diterapkan seawal mungkin.


Dengan nota sampingan untuk anak-anak-anak (bila hangpa dah boleh membaca blog ini suatu hari nanti), dari sekolah rendah sampai keluar universiti, abah tak pernah dapat mengembirakan hati ibu bapa dengan 'piala' keputusan peperiksaan yang terbaik dalam mana-mana majlis akhir tahun sekalipon. Tak pernah langsung depa ke majlis akhir tahun untuk mendengar nama abah dipanggil. Tapi abah tahu, itu adalah usaha yang tergigih ketika pereksa itu disempurnakan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...