Advertlets

Selasa, Disember 20, 2011

Sinetron Dramalova 37 - Inception (versi Diego)

Blog ini ditulis oleh seorang pemuda harapan ibubapa, bangsa (sendiri dan bangsa lain), masyarakat dan negara. Beliau bernama Adam.

Adam menulis di dalam sebuah blog dan mengambil ganti nama Diego. Di dalam blog Adam, Diego adalah hero segala hero di dalam arena berhati budi mulia dan mempunyai peribadi terbaik berbanding jiran-jirannya. Diego juga power di bidang minyak pelinciran sehingga kalau pelanggan berani mempersoalkan kredibiliti dan kualiti minyak pelincir yang diusahakan Diego, memang menangis la pelanggan tersebut dimaki. Blog berkenaan Diego ini telah pernah dibukukan untuk diberi kepada kawan-kawan pelawat blog beliau 2 tahun lepas secara percuma. Dibukukan secara komersil? Adam tidak tahu ada ke tidak orang nak baca sebenarnya.

Diego walaupon hanya sebuah watak di dalam blog orang juga ada sebuah blog yang mana di dalamnya ada pula watak yang menggambarkan Diego di dalam blognya yang bernama Daud. Daud pula power tak ingat di dalam arena menulis sehingga sekarang berblog-blog telah dibina oleh Daud. Manakala penulisan Daud sudah dibukukan berbuku-buku banyaknya. Pembaca beliau juga tidak kira bangsa, agama ataupon usia. Semua yang membeli buku Daud adalah orang yang boleh menggunakan otak dan mempunyai sekelumit hati budi yang bersih.

Daud merupakan penulis prolifik yang mana dia tidak perlu bergantung kepada gaya penulisan masakini yang mainstream dengan gaya batu dan guling atau pon perlu berunsur Ombak Rindu yang menyayat hati ataupon begitu bersajak berkias-kias sampai orang tak paham yang mana sudu yang mana kuah, yang mana bunga yang mana madu. Power betul Daud sehingga watak yang dicipta Daud bukan lagi manusia biasa, tetapi ianya diberi nama seperti buku, kertas, meja, telefon, kalender, topi, wayar, gegelung besi, gandar dan sebagainya.

Berikut adalah petikan yang dapat dilarikan dari blog Daud oleh Diego dan kemudiannya ditulis kembali oleh Adam.

"Gerobok Baju adalah seorang graduan lepasan universiti yang masih menggangur. Bukanlah tidak pernah bekerja sejak lepas universiti, tapi sekejap bekerja sekejap berhenti. Tak ada pekerjaan yang berkenaan dengan jiwa beliau. Ya, beliau ada memegang ijazah sarjana muda pendidikan jiwa suatu masa dahulu. 

Sebagai pemegang ijazah pendidikan jiwa, beliau pernah menjiwai watak pekerjaan beliau yang mensyaratkan beliau untuk mensaiko orang supaya tidak gundah gulana dan juga perlu memberi nasihat berguna kepada anak-anak muda yang masih menuntut ilmu. Khidmat Gerobok Baju juga diperlukan untuk menyelami jiwa rakan sekerja dan memudahkan segala kekusutan rakan sekerja. Yang berkahwin ataupon belum, semua boleh mencari Gerobok Baju. Ya, Gerobok Baju digaji untuk berbuat demikian oleh majikannya.

Disebabkan Gerobok Baju sudah nampak jalan-jalan menjadi orang berguna dan penuh cahaya di masa hadapan, ibunya membelikan Gerobok Baju sebuah van pelbagai fungsi buat pengangkutan Gerobok Baju ke hulu dan ke hilir. Nak naik basikal tak muat la Gerobok Baju nak tunggang, jadi van lebih sesuai.

Yang menjadi masalah kepada Gerobok Baju kini adalah jiwa beliau juga kusut. Kusut dan tidak berkembang. 

Gerobok Baju sudah berhenti kerja akibat tekanan kerja yang beliau sendiri ciptakan di dalam kepala hotak beliau. Beliau mencipta tekanan tersebut dengan mengambil beberapa masalah yang tidak berkaitan dan menyimpulkan bahawa semua rakan sekerja, anak-anak muda, rakyat sekeliling tidak menyukai beliau dan inginkan beliau berhenti kerja. Jadi beliau pon berhenti kerja dan untuk beberapa ketika kemudian, beliau sudah pon melipat baju di supermarket. 

Cuma belum sampai beberapa ketika yang terkemudian selepas kemudian, pekerjaan melipat baju dilihat bangang oleh Gerobok Baju dan beliau tak tuntut pon seringgit dua gaji harian beliau yang tak boleh dikira dengan 3 tangan pon sebelum beliau berhenti lagi.

Gerobok Baju kemudian mengalami fasa membaca iklan suratkhabar menghantar biodata kepada yang sudi. Rezeki masih berpihak kepada Gerobok Baju. Lima nam belas temuduga Gerobok Baju dapat dalam tempoh fasa menghantar biodata tersebut. Lima nam belas peluang yang diberikan kepada Gerobok Baju juga disia-siakan Gerobok Baju. 

Kerja yang diberikan tak ada opis. Kerja tersebut di luar kawasan taman rumah Gerobok Baju. Kerja yang dapat pangkatnya bukan pengurus. Kerja tersebut kena berdiri 8 jam tak sempat nak semayang Zohor. Kerja itu kena mendidik kanak-kanak bawah 5 tahun dan Gerobok Baju tak reti hendel budak kecik. Kerta itu ada kaitan dengan bercakap bahasa asing. Kerja itu belum tentu dapat pon kalau pergi temuduga kali kedua. Kerja itu menyeksa pekerjanya. Kerja itu tak ada masa depan. Kerja itu gaji tak besar, komisyen kena kongsi. Kerja itu bukan kerja dengan kerajaan. Kerja itu jauh betul tempat temuduganya, kalau pergi rugi la duit tiket kalau tak dapat. Ok. Tak larat dah nak bagi alasan, cukup la 12 alasan walaupon ada lima nam belas temuduga yang Gerobok Baju pergi.

Sekarang. Ye, berbalik kita kepada masalah Gerobok Baju yang berjiwa kusut. Beliau sedang hangin dan memarahi kerajaan beliau kerana perdana menterinya tidak memberikan Gerobok Baju sebarang pekerjaan sehinggalah sekarang. 

"Bodoh punya PM!!"-  tulis Gerobok Baju di dalam blognya.

Sekian dari saya Daud. 

(Dicilok oleh Diego) 

.

Khamis, Disember 08, 2011

Manchester, Pemalas?

Pada penghujung musim 2010/2011 yang lalu.

Di hujung Februari 2011, Arsenal kalah mengejut 1-2 kepada Birmingham City dalam perlawanan akhir Piala Miki Mouse ataupon nama sebenarnya Carling Cup. Kalah dengan gol saat akhir atas kesilapan pemain sendiri.

Minggu seterusnya, meskipun mempunyai kelebihan menang 2-1 terhadap Barcelona di perlawanan pertama suku akhir Champions League, Arsenal sekali lagi menyerah diri dengan kekalahan 1-3 kepada Barcelona di Nou Camp, sekaligus melenyapkan impian kejuaraan Champions League.

Tambah parah bila Arsenal gugur pula di suku akhir Piala FA ditangan Manchester United 0-2 sejurus selepas perlawanan Champions League di penghujung minggu. 

3 piala lenyap dalam tempoh tak sampai sebulan.

Kedudukan di tangga Liga yang pada mulanya nampak kukuh juga runtuh bila kalah di tangan Bolton pada April 2011. Semua piala hilang dari capaian Arsenal untuk musim 2010/2011.

Arsenal digembar-gemburkan mungkin tak main langsung Champions League untuk musim 2011/2012. Penyokong Manchester United mendabik dada dengan kejuaraan Liga tapi menikus dengan kekalahan ditangan Barcelona dengan jaringan 2-0, tanpa dapat membalas walau satu gol. 

Kita fast forward pula pada masa kini. Musim 2011/2012.

Hujung bulan November 2011, Manchester United baru sahaja kalah 1-2 di tangan Crystal Palace , pasukan division 1 liga Inggeris untuk Piala Carling Cup pada pusingan suku akhir. Pasukan power lain seperti Arsenal dan Chelsea juga turut gugur dengan hanya Liverpool dan Manchester City masih berpeluang bersaing bersama Crystal Palace dan Cardiff City.


Tak kan Crystal Palace pon kita tak boleh kalahkan? - Park (terlindung)
Wei, aku tengah betulkan parking la. - Valencia

Seminggu kemudian atau lebih tepat, hari ini, Manchester United kalah 1-2 kepada FC Basel untuk layak hanya ke pusingan ketiga Europa League Cup menemani jiran mereka Manchester City. Jaringan Alex Frei meranapkan impian Manchester United. Alex Frei sebelum ini hanya kenal pemain Manchester United dari skrin LED televisyen di rumahnya sahaja.

Takkan FC Basel pon kita tak boleh kalahkan? - Park (merenung jauh)
Eh, bukan ke kita dah amik gambar macam ni miggu lepas? - Valencia

Manchester City yang berbelanja boros tanpa mengira prinsip akaun imbangan duga dan menjanjikan piala buat pemain baru mereka musim ini, kini boleh berpeluang cerah untuk menggapai Carling Cup dan Europa League impian mereka.


Di Arsenal, saya tidak berpeluang ke Europa League, ia piala idaman saya! - Samir

2 piala hilang tak sampai 10 hari. Tidaklah akan kedengaran lagi la komen sebegini pada malam Selasa atau Rabu di masa akan datang. "Eh, Manchester lawan apa ye game Champions League pagi nanti?". 

Pasukan berjiran ini nampak gaya tak suka duduk berjauhan. Januari nanti, Manchester United bakal bertemu dangan Manchester City untuk perlawanan Piala FA pusingan ketiga. City yang sudah merebus United 6-1 di Old Trafford baru-baru ini nampak gaya betul-betul membingitkan telinga jiran mereka. 

1 lagi piala bakal hilang untuk mana-mana Manchester.

Ini dah hampir mirip skrip drama yang sama seperti Arsenal musim lalu. Ini adalah skrip kitar semula. Adakah Pak Alex sudah menjadi pemalas?

Cuma, kali ini skrip belum masuk separuh musim. Ah, malaslah nak tulis lagi.

Kenapa Manchester-Manchester sekalian? Why????

Rabu, Disember 07, 2011

Legoland Malaysia



Dijangka dibuka nanti September 2012. 40 rides dalam satu taman tema. Dibuat untuk keluarga dan kanak-kanak dari umur 2-12 tahun. Yang mana elok sangat la untuk Amani 3 serangkai tahun depan. Ada Roller Coaster 'LEGO Technic' setinggi 20 meter, 'LEGO Kingdom', 'LEGO City' dan sudah tentu Miniland ditengah-tengah taman dengan semua miniatur bangunan ternama seluruh dunia dan esklusifnya, bangunan femes di Malaysia termasuk KLCC, Putrajaya, Bangunan Sultan Ibrahim dan banyak lagi.


Harga tiket masuk:

Biasa : RM 140 dewasa, RM 110 kanak-kanak
*Diskaun R30 untuk pemegang Mykad
Pas Tahunan : RM 275 dewasa, RM 210 kanak-kanak
Promosi Pas Tahunan (jangkamasa terhad) : RM 195 dewasa, RM 150 kanak-kanak.
*Pas Tahunan promosi ini membolehkan kemasukan tidak terhad sehingga hujung 2013. 

Tiket ni mahal? Emm, tiket sekali masuk biasa tu memang nampak mahal. Tapi pas tahunan tu rasanya sangat berbaloi untuk dibeli. Tambah lagi, ini adalah taman tema standard antarabangsa di lokasi tempatan, yang kalau dulu, berangan jela nak pergi dan ini bukan taraf Mimaland atau Bukit Belacan ok. Air terjun Kota Tinggi pon sekarang orang cas tiket masuk. 

Cuba bayangkan dengan pas tahunan, nak jenjalan petang-petang hujung minggu boleh bawak anak pergi masuk Legoland? Peh!

Bayangkan lagi, Aqil pulak kata. "Ala, asyik-asyik Legoland, boring la!". Pehh!

Bayangkan pula Ammar yang memang minat susun-susun blok Lego ni. "Hari tu Ammar buat Ultraman besar kat Legoland, siap lawan dengan raksasa lagi". Perghh!

Ok, cukup dengan berangan. Jumlah kegembiraan adalah RM 710 untuk kami 5 sekeluarga. Belum tentu lagi kami mampu beli tiket tahunan promosi itu. Huhu.

Walau bagaimanapon, Ini betul-betul promosi percuma untuk Legoland Malaysia, tapi disebabkan ia berada dalam kawasan mudah sangat nak sampai dari rumah aku, aku rasa ia wajar digembar-gemburkan. Entrance Universal Studios Singapore pon sebenarnya lebih mahal kalau nak dibandingkan dengan Legoland, juga ia berbeza dari segi target umur pengunjung. Ini betul-betul taman tema untuk kanak-kanak. 

Website Legoland belum bagitau cemana nak beli pas tahunan, harapnya berkesempatan la. 

*semua gambar adalah dari Legoland Malaysia.

**kalau-kalau la staf Legoland Malaysia terbaca post ini, Jangan la malu-malu nak hulur lima nam keping tiket Pre-Opening. Huhu.

Selasa, Disember 06, 2011

Malaysia 0 - 2 Syria (Kelayakan Olimpik 2012)

video

Ini adalah cara sebenar menyokong bolasepak di stadium. Duduk elok-elok. Jerit "Malaysia!" "Malaysia!" "Malaysia!" secara comel. (*Tolong maafkan posisi bendera sebab mereka masih kanak-kanak bawah umur dan belum tahu yang mana depan, yang mana belakang, sedangkan baju sendiri boleh pakai terbalik, inikan pula mengibarkan bendera).


Tak perlu berdiri 90 minit menyanyi dan meloncat secara seragam. Tak perlu baling botol bila dah nampak nak kalah. Bila bola dah abis pon tak payah jenuh-jenuh nak balik awal. Kita amik gambar barang sekeping dua dulu. 


Ini pula mamat bangang berbaju biru yang mula berjalan keluar ketika Malaysia baru sahaja melepaskan gol kedua dari kesilapan pemain pertahanan Malaysia, Muslim. Dia baling botol air mineral betul-betul landing semeter dua dari penjaga garisan. Masuk ke padang dan mujur di kuis keluar oleh penjaga garisan. 


Disebabkan mamat macam inilah segala stadium bolasepak di Malaysia ini akan dibina pada masa akan datang siap ada padang trek dan longkang besar serta pagar macam dalam jel. Tengok bola nampak sayup-sayup je. 


 Bangang melantun! 
(baju biru tengah naik tangga, berbangga dengan tindakan bodoh, pui!)

Objek yang dibaling.


Perangai macam ini bukan menyokong bolasepak namanya. Bangang tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...