Advertlets

Rabu, September 14, 2011

Catatan Hari Raya 1432H

Ada beberapa perkara yang harus dinyatakan di sini untuk menjadi panduan dan rujukan pada sesiapa yang berkenaan, berkenaan dengan hari raya Aidilfitri 1432H kami. 


1. Setelah sebulan menjaga perut secara berdisplin untuk hanya menerima makanan dan minuman pada waktu tertentu semasa Ramadhan, adalah menjadi kejutan besar kepada perut bila masuk hari raya pertama, makan dari pagi sampai tengahari dan kemudian dah tak berselera makan untuk malam hari. Hal ini menyebabkan perut berasa upset kerana jadual makan yang berubah dan simptom kembung perut, muntah-muntah, loya dan tidak sedap badan berlaku bila sahaja masuk raya kedua atau ketiga. 


Sediakanlah ubat masuk angin, minyak yuyi, eno atau apa sahaja yang boleh mengurangkan angin dalam badan semasa hari raya akan datang. Ammar, aku, Qis, Pak antara yang mengalami kembung perut masa raya baru ini. Semuanya sebab dah tak lalu makan bila masuk malam. 


2. Hari Raya Aidilfitri untuk kanak-kanak seharusnya bebas iPod, iPhone dan iPad mahupon Android kerana pemainan-permainan video di dalamnya boleh menyebabkan kanak-kanak tidak menjadi kanak-kanak sebenar. Lari seluruh rumah, buat bunyi menjengkelkan, menumpahkan air, gelak kuat gila, main sampai tak ingat tidur, menangis berebut giliran dan hanya tahu berseronok menjadi kanak-kanak pada hari raya adalah perkara yang meriah. 


Aqil, Ammar, Zahin & Zahra berpeluang mencuba beberapa permainan tradisional seperti Pukul Berapa Datuk Harimau, Nenek Si Bongkok Tiga, Jit-jit semut, Sep-sep-sep dan paling istimewa, main Rumah Nenek Runtuh dengan tok wan mereka baru-baru ini. Ia seratus kali ganda best dari Angry Bird. 


3. Ada sedikit rasa terharu dengan jiran sebelah rumah yang menjenguk dari pagar rumah sebelah ketika aku sedang ralit menjaga rendang daging dan Mak Cik dan Mak Caq sedang mengisi pulut dalam ketupat daun palas. Dia nak BELI dalam 25 biji ketupat buat keluarga dia sebab suaminya yang dari Utara tak jumpa ketupat daun palas di Subang. Mak Caq dengan rela hati nak bagi sahaja bila siap rebus nanti dan turut mengajak dia join bersama untuk membuka daun palas nanti raya tahun hadapan. 

Gazebo kayu depan rumah tu memang dah jadi suatu kenangan yang tak akan dilupakan nanti bila tiba hari raya akan datang. Ia adalah saksi kepada gadis-gadis yang baru belajar selok belok membuka daun palas dan membuat sarung berbucu yang mencang-cang, bukan sarung berskirt bak kata Mak Cik.


4. Suasana hari raya dimeriahkan lagi dengan permainan bunga api untuk kanak-kanak pada malam terakhir puasa. Riak muka riang budak-budak memang tidak sama harganya dengan wang yang digunakan untuk membeli seikat dua bunga api kertas ber-belerang. Tapi perlu segala mercun dengan bunyi-bunyi bingit. Seikat dua bunga api boleh membuatkan budak-budak terloncat riang dengan ketawa dan pelbagai gaya boleh dilakukan untuk 20 saat bunga api tersebut menyala. 


Sekali lagi jiran rumah sebelah keluar untuk mengangkat kain takut berbau asap tapi bilangan cucu Mak dan Pak serta volume suara depa sedikit sebanyak memberikan mereka feel yang esok adalah hari raya. Hari raya tanpa kanak-kanak adalah sedikit sedih.


5. Hari raya pertama disambut garang oleh kami semua, cuma bila masuk ke petang, semua sudah betul-betul menyerah kalah. Mungkin momentum beraya sampai tengah malam pada hari raya pertama dah kurang dan tidak biasa lagi. Hasil dari keletihan hari raya pertama, hari raya kedua adalah rumah tertutup untuk semua. Semua hanya bermalas-malas sampai tak ada agenda langsung. Hanya bila raya ketiga dan keempat baru menaik sedikit spirit beraya rumah orang. 


6. Realitinya, persiapan sebelum membuat majlis makan-makan ataupon open house Raya di rumah USJ adalah suatu event mustahil bagi sesetengah orang yang tidak biasa. Walaupon menu kali ini lebih ringkas dan rendah tenaga kerja, tapi cabaran tetap tinggi. Steamboat, kepingan biri-biri, lembu, sosej dan jagung bakar, nasi goreng, sup cendawan, nugget, fries dan rojak buah nampak ringkas tapi tetap memerlukan tenaga kerja dan usaha keras. Tambah rumit dengan Pak pon baru nak baik kembung perut, Qis masih kembung perut dan aku kembung perut sikit je tapi lenguh badan sebab pi main futsal tengah malam sebelumnya. Yang betul-betul sihat Mak dan Ezi. Raman dan Dila memilih untuk datang pada hari kejadian sambil Abang dan Shidah masih dalam perjalanan dari Utara ke Subang pada pagi hari kejadian. Gila genting. 


Walaubagaimanapon, makanan dan minuman semua sold-out tidak berlebih kali ini. Kecuali nasi goreng. Sup cendawan bertin-tin tu pon tak tinggal apa. Semua daging setel dibakar, air berkarbonat 2 karton setengah juga sold-out. Menu steambot tinggal sayuran sahaja sambil kuah tomyam untuk rebusan steamboat juga hingga ke titisan terakhir. 


7. Malam tu jugak kami bertolak balik ke JB. 2.30 pagi baru sampai rumah. 3 hari berturut-turut makan panadol Extend baru la lega sikit-sakit badan. Segala persepahan di rumah semua tolak  tepi kuis-kuis je buat sementara. Nak sambut birthday sendiri dan Ammar pon dah tak ada daya. Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...