Advertlets

Selasa, Mac 10, 2009

Selepas Jalan-jalan cari jalan lagi - terkini


1. Satu jela gambar buat tatapan Shidah dan Man. Aku tak amik bahagian dalaman, cukup la dengan segala keterangan yang telah aku review sebelum ini. Bayangkan ajelah.

2. Gambar menghantar Yam pun ada, tapi takde ruang dalam memori hardisk laptop ini untuk menerima memori baru. Tunggu jela.

3. Jersi dah ada pada Qis. Nanti la bila-bila kalau ada ruang ke KL bulan ni. Boleh amik. HMD take note ye.

4. Aku nak pegi KL? Entah bila, mungkin masa Amir kahwin nanti kot. Itu pun kalau berkemampuan. Budget bulan ni lari jarak jauh la rasanya.

5. Sesape tahu ape kemendenya eczema itu, bleh tolong kongsi, Ammar telah di diagnosis mempunyai penyakit kulit keturunan ini oleh Dr Md Noh masa aku pegi KL tengah Februari dulu. Tapi baru minggu lepas menjadi agak teruk, seluruh badan penuh, peha, tangan dan leher. Aku google tengok, macam bukan, tapi nak kene jugak bawa tengok lagi satu doktor, buat seken opinion. Apesal doktor suka sangat membuat diagnosis yang tergesa-gesa, selak sikit terus bagi pandangan dan suggest ubat. Tak bleh ke bawak bertenang, berfikir sejenak, berkongsi sedikit lagi tanda diagnosis dan membuat keputusan dengan tenang? Segala yang dicakapkan terus dipintas dan terus memberi keterangan ubat. Dah tu, nama ubat pon tidak dikongsi.

7 ulasan:

NorAlHidayah berkata...

eczema, amni pun ada... since dia beberapa bulan lahir.. memang penyakit keturunan, dari ddy dia. tapi ddy dia start kena dh sek menengah. n ddy dia dh berubat smpi pakar, tapi xbaik pun.. cuma boleh kawal, bg dia dia alah cuma ngan peluh.. klu pesekitaran yg buatkn dia sentiasa berpeluh nanti semua pelipat2 (cth ketara lengan,kaki, leher) n bibir jadi gatal, kering n putih sbb kulit kering. mcm amni masa bby dia start dgn ruam merah kt muka n seluruh badan. but now dh sama mcm ddy dia kering n gatal kt pelipat, dan sama disebabkan panas n berpeluh. utk amni, cara atasi selalu lap badan n tukar bj especially bila hari yg panas or dia kerap bepeluh sbb main lasak. paling kurang lap badan or mandi n tukar baju 4 kali, pg, tghari,ptg n sblm tidur. juga tak boleh pakaikn bedak especially kt tempat kes, smpi skrg lepas mandi masih sapu losyen bby utk melembap. ada doct penah ckp eczema ni gandingannya dgn semput, kadang kena eczema xkena semput n sebalikkya. tapi ada gak kes yg kena dua2. tapi kalau dpt penyakit ni dr kecik insyallah meningkat dewasa dia akan hilang, tapi klu kena dh tua mcm kes wafi insyallah bersabarlah sampai bila2.. kalau teruk sgt mcm amni bby dulu kena guna krim yg ada steroid sket la, klu xsalah nama dia elomet. tapi bila dh besar sket ni krim dia dh sama mcm ddy dia, econizine. apply sket jek, sapu rata tempat gatal, bila dah ansur baik kena kerap sapu ngan krim pelembap or only water base krim aques krim. allert ngan bdn n persekitaran insyallah kita boleh kawal jgn sampai jd worse.

amANI berkata...

::Di::
Mekasih atas info yang memberangsangkan. Semalam dah bawak jumpa doktor yang lebih ramah mesra. Yang kena kali ini bukan sebab eczema tapi allergi pada sesuatu yang dimakan, masih tak tahu apa punca. Tapi untuk eczema itu, pasal penjagaan dan ubat itu sangat dihargai, sebab memang ada. Cuma tak teruk. Juga Ammar setakat ini takde asthma (semput).

redghost berkata...

ko tanak turun KL ke April ni? owh.... ko gi Kedah Mei ni kan?

amANI berkata...

::red::
Aku blom decide. Maybe Sg Petani kot. Cuti 3 hari masa tu, bleh tahan la nak balik pon. InsyaAllah kami pasti datang.

redghost berkata...

Thank Youuuuuuuuuuuuuuuuu :)

Rage berkata...

weh x sabo nie nk tayang jersey ars nie..hahah..tp pulus kureng bro..heheh..eh ramai ker g sp?pawie, aku dh dpt kad kau..insyaallah bro...

amANI berkata...

::rage::
nanti-nanti la aku inform kembali. blom ada plan nak pegi KL.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...