Advertlets

Khamis, Mac 11, 2010

Kopipes - Sifat

Ini siri baru, kopipes. Apa menda sahaja yang seronok di kopipes dari mana-mana sumber.

Pendapat ini aku kopipes dari satu blog semasa tengah melompat secara rawak di alam blogosphera. Dia petik dari sebuah buku. Aku tak heran sangat nak kopipes nama buku dan penulis buku tu sebab masyarakat kita bukan baca sangat buku-buku ilmiah.

Penulis buku memberi pendapatnya secara am terhadap permerhatiannya tentang sifat-sifat dan jati diri seseorang mengikut giliran kelahiran mereka dalam keluarga.

 First Child: perfectionist, reliable, conscientious, a list maker, well organized, hard driving, a natural leader, critical, serious, scholarly, logical, doesn’t like surprises, a techie.

  Middle Child: mediator, compromising, diplomatic, avoids conflict, independent, loyal to peers, has many friends, a maverick, secretive, used to not having attention.

  Youngest Child: manipulative, charming, blames others, attention seeker, tenacious, people person, natural salesperson, precocious, engaging, affectionate, loves surprises.

Melihat dari konteks aku sendiri, aku rasa banyak sifat-sifat yang disertakan di atas memang merujuk kepada perhatian pihak tuan (ayat macam surat rasmi plak). Betul-betul kena. Sama tepat dengan analisis bulan kelahiran dari Dr Fadilah Kamsah. Hahah. Korang rasa macamana?

Notakaki Kopipes: Sebuah blog yang merupakan blog fakta-fakta betul yang diperbetulkan telah terhasil tanpa disedari. Tapi kemahiran berbahasa English Triple One Nine tahap A+ mesti ada di dalam dada. Sebab blog ini adalah cernaan minda. Satu lompat ke Factul. Penulisnya, MrFactoid adalah first child atau middle child atau youngest child? Selamat beranalisis.

4 ulasan:

ayen =D berkata...

mende2 ni kajian.. logik la betul.. lagipun.. bab anak nombor berapa, blh jadi berkait rapat dengan persekitaran, cara dibesarkan.. kan kan hehehe..

satu lagi, klu ada kemudahan utk letak sumber, let say the blog or the book, better ditulis.. bkn sje soal hak cipta (tak de sape pn nk tangkap klu stakat 3 perenggan) but soal perawian.. eerr.. even not hadis, ada penting nye.. mcm rujukan ke.. just my opi...

so then, ada la nilainye si 'kopipes' menjadi si 'dirujuk'

tp dh nama pk kopipes kan.. hehehe

amANI berkata...

^ayen^

Ain mmg tak setuju hal generalisasi sifat anak kan? Hahah.

Tapi disebabkan ain nak jugak tau pasal buku mana dan pakcik mana yang buat kajian nih, ni dia:

Penulis : Dr Kevin Leman

"The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are"

Sheyda berkata...

aku teka die middle child.. tapi sape die?? kompius...sebb die dok bawah list yang aku betul2 kenal???

amANI berkata...

^sheyda^

Penulis blog nak berahsia. Jadi rahsia la.

Juga penekaan hang aku rasa tak tepat dengan gaya penulisan yang dibuat oleh MrFactoid. Hahah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...