Advertlets

Khamis, November 19, 2015

Bolasepak Akar Umbi V

Kalau aku cakap, orang lain cakap, pakcik guard cakap, Sokernet cakap, ex-pemain bolasepak maktab cakap, mahupon sapa-sapa yang tiada kredibiliti dan latarbelakang atau pencapaian di dalam bidang bolasepak yang bercakap, mungkin cakap-cakap itu hanya bual bicara biasa sahaja tanpa sapa pon perlu peduli.

Tapi ini Lim Teong Kim yang cakap. Lim Teong Kim yang dah berkelana ke Bayern Munich dan menjadi tenaga jurulatih bolasepak akar umbi Bayern Munich. Zaman Philip Lahm, Matts Hummel dan Thomas Muller masih lagi berjerawat dan belum ambil SPM (atau setara dengannya). Kalau diibarat dunia korporat, Lim Teong Kim ni dah kerja dengan syarikat automotif Mercedes atau BMW dan kini kembali ke negaranya untuk berkongsi pengalaman dan menyumbang kembali dalam industri automotif Malaysia yang hanya ada Proton, Perodua, DRB Hicom sebagai pegeluar kereta tempatan. 

Beza pendedahan mereka terlalu jauh. Pengalaman Lim sudah sampai ke peringkat antarabangsa dan pengalaman pengamal bolasepak Malaysia hanya di peringkat nasional. Perkembangan pemain dilihat dari boleh sepak sikit-sikit sampai dah julang semua jenis piala yang dipertandingkan termasuk Piala Dunia. Paling tinggi piala yang pemain Malaysia dah pernah rasa bagi zaman aku, 80an sampai sekarang ialah Piala AFF / Sukan Sea. Beza tak? 

Jadi apa yang Lim Teong Kim cakap ini ada betulnya. Beliau ialah orang yang berkredibiliti dalam hal bolasepak kini dan sudah dibuktikan dengan pelbagai pencapaian skuad NFDP dalam siri jelajah antarabangsa yang mereka dah buat sejak dua menjak ini. Dia bawa sistem yang baru, yang efisyen, yang berobjektif dan bina skuad muda yang tahu bermain bolasepak sebenar. Teknik dan taktikal yang betul. Bakat yang betul-betul layak untuk bermain bolasepak. Kelab bolasepak Inggeris yang mempunyai skuad sama umur dengan NFDP semua kena kitai. Besar kecik ja depa punya beza. Jadi ada ke benar pemain Malaysia tidak boleh beraksi di luar negara pada peringkat tertinggi? Lim Teong Kim membuktikan sebaliknya, meski komen beliau yang skuad ini masih belum mencapai tahap yang dia harapkan.

Jadi apa yang dia cakap ini perlu dinilai, diteliti dan diambil tindakan susulan. Ada orang masih lagi sibuk dengan isu budaya bolasepak Malaysia, kalau masih lagi nak kekal dengan kesedihan dan kemurungan, kau bekaplah organisasi, jurulatih, pemain yang masih lagi nakkan budaya ini. Ini peluang dan lonjakkan paradigma yang perlu Malaysia buat, aku olah la sikit supaya nampak juga aku ni berfikir atas idea Lim Teong Kim ni.

1. Lupakan hasrat untuk menggaji jurulatih antarabangsa ternama dengan gaji yang besar. Perlaburan besar tu salurkan kepada pembangunan bakat. Ambil khidmat tenaga sedia ada, mulakan dengan skuad B23. Bubar sahaja skuad negara sekarang. Zaman kegemilangan dan sumbangan mereka dah pon berlalu. Sorang dua je pon yang boleh diharapkan dari skuad sedia ada ni. Tak gitu. Buang air liur kena makinja kalu kita tengok depa ni main lagi.

2. Persatuan bolasepak negeri kena ambil peranan untuk pembangunan bolasepak akar umbi. Contoh dan model NFDP dah ada, hanya perlu meramaikan lagi kelab-kelab, penganjuran liga had umur terutamanya 19 dan 21 supaya banyak lagi bakat baru boleh muncul dari liga yang sedemikian. Jadilah pengelola yang bersungguh dalam hal ini. Bukan makan duit budget pembangunan dan buat liga ala kadar. 

3. Dah jalan hat ini, pembangunan umur 7/8/9/10/11/12 pon perlu diadakan. Benda ni tak susah sebenarnya. Galakkan pertubuhan kelab-kelab persendirian, anjurkan tournament dengan kerap dan berkala, guna format permainan yang memfokuskan kepada cara bermain bolasepak yang baik. Yang boleh membantu budak-budak ni paham gaya permainan. 

4. Tambah nilai dan pertingkatkan mutu jurulatih akar umbi. Buat kursus terbuka kepada jurulatih untuk sama-sama mendapat manfaat. Latihan yang sistematik dan ada objektif yang jelas penting untuk pemain bolasepak. Aspek teknikal, fizikal, stamina, kelajuan, agiliti, skill, set piece, possesion dsb. Jurulatih pon ada medium untuk bertukar fikiran dan berkerjasama. 

5. Galakkan dan latih satu kumpulan pengadil muda. Pengadil yang berkelayakan memberi kesan yang baik terhadap mutu penganjuran perlawanan bolasepak. Baru sistematik dan profesional tiap perlawanan. 

Di bawah ialah pandangan dan teguran Lim Teong Kim terhadap keadaan dan situasi bolasepak masakini. 

Yang mana yang tak ada kuasa dan kredibiliti, aku cadangkan kita buat atau hantar anak ke kelab bolasepak kanak-kanak dan bermula dari bawah, had umur 7-12 ke bawah misalnya. Tak perlu ambil semua yang berbakat, objektif kita bukan menang pertandingan, tapi memberi peluang mereka merasa latihan bolasepak yang sebenar dan merasai sendiri perlawanan bolasepak yang kompetitif. Besar impaknya kalau hari ini kalau tiap seorang dari kita dari taman perumahan yang berbeza mengambil inisiatif ini. Sungguh habaq hang.  

Kepada bapa-bapa, ultras-ultras dan peminat kuaci sekalian, mahal sangat ke sepasang stokin, seluar bola, kasut bola kanak-kanak dan shin pad untuk diberikan kepada anak-anak? Mahal lagi ipad atau apa jenis gajet tablet sekalipon.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...