Advertlets

Sabtu, Mei 14, 2011

Tulis-tulis – Mekanisma Auto Harga PetrolKadang-kadang membaca suratkhabar ada gak sikit-sikit menambahkan kepandaian. Membaca blog juga boleh menambahkan kepintaran. Baca status FB je yang kadang-kadang boleh menyebabkan kemerosotan IQ. Hahah.


Untuk menambahkan kepandaian pembaca blog ini, disertakan satu jadual yang telah diwarna-warnikan oleh Paultan dari satu artikel akhbar.

Jadual ini adalah rahsia kerajaan yang tidak lagi rahsia. Ianya bertujuan memaklumkan rakyat bahawa harga minyak petrol dan diesel di Malaysia ini sudah ada harga kosnya. Pandaikan? Terjemah la jadual ini sepandai-pandainya serta selak la kedua-dua pautan yang diberi. Aiseh, dalam Inggeris la pulak. Google translate ada kan?

Kadang-kadang telakar juga bila membaca komen dari artikel ini di blog Paultan itu. Ada juga yang mengatakan bahawa sebagai rakyat marhaen, jadual ini dan deskripsi ini sangat teknikal lagi matematik sehingga rahsia ini masih menjadi rahsia bagi saya sebab saya tak paham juga bila dah baca (aku tolong tafsir kot melayu la sebab dia tulis Inggeris, hahah). Kamon la, dari satu artikel akhbar, diwarnawarni pula oleh Paultan menjadi jadual yang singkat, hang tak paham lagi? Ni mesti belajar dalam bahasa Melayu untuk Sains dan Matematik kan?

Baiklah, isu sebenarnya ialah kupasan. Menjadi blog yang sekadar meletak pautan tanpa sebarang kupasan atau komen diri sendiri menjadikan anda blogger kopipes. Tak baik begitu.
Isunya ada 2. Dari skim Auto Pricing Mechanism (APM) ini, yang telah menunjukkan belangnya dengan menaikkan harga petrol RON97 ke RM2.90/liter ini (sampai hati hangpa tak marah pak Jib macam hangpa marah Pak Lah noo, dia pi penaik lagi tinggi ni, hahah), kita harus tahu dan paham bahawa harga petrol dan diesel semasa kita TIDAK bergantung SECARA LANGSUNG kepada harga minyak mentah pasaran (orang selalu amik harga pasaran NYMEX) seperti digraf di bawah.


Oh tidak! Kenot be, why? Harga makin menuju bawah USD 100 setong, dah 4-5 hari naik turun paras USD 100. Tapi kenapa kerajaan tak turunkan harga petrol? Dulu USD 160 setong baru RM2.70, sekarang USD 120 setong pon tak cecah, tapi petrol RM2.90! Ini kerajaan konspirasi. Ini fitnah. Kerajaan makan duit rakyat. Rakyat didahulukan menerima bahana. Menteri berpeleseran menaiki kereta mewah tak sangkut jem, ada je polis eskort manakala petrol negara jiran masih lebih tinggi dari negara kita (eh?).  

Ok, semua kenyataan ini merendahkan tahap IQ kamu, aku meminta maaf atas keterlaluan ini, ini bukan FB. 

Ye pembaca budiman yang sudah pon mengetip pautan yang diberi di awal-awal lagi tadi. Intipati pertama artikel tulisan akhbar itu adalah harga kos untuk petrol dan diesel diambil dari satu nombor yang didapati oleh sebuah panduan bernama MOPS. Ye, mop lantai la ni. Lantak hangpa la nak suka ke tak akronim MOPS ni. MOPS ialah average of the Mean of Platt’s Singapore. Platts ialah sebuah kompeni dari Mc Graw Hill yang jual beli barangan berasas petroleum di Singapura  (kompeni yang banyak buat buku kejuruteraan, susah gila nak paham sebab bahasa Inggeris, masa subjek rekabentuk, aku menyampah gila dengan buku Mc Graw Hill ni, mujur pinjam je dari Nor A). Platts yang kemaskini harga naik turun barangan berasas petroleum yang didagangkan di Singapura. Bila permintaan naik dan barang kurang, Platts naikkan nombornya. Begitulah sebaliknya.

Jadi, pembeli lebih suka MOPS berbanding harga minyak mentah semasa NYMEX sebab harga MOPS lebih meluas, sebab merangkumi pelbagai jenis produk minyak mentah yang sudah ditapis yang didagangkan di Singapura. Harga ini lebih tepat lagi bersesuaian pada tiap produk. Jadi MOPS boleh naik turun adalah disebabkan oleh?

1. Harga minyak mentah semasa.
2. Permintaan semasa.
3. Banyak mana barangan itu dihasilkan pada masa itu.
4. Harga kos penapisan dan pemprosesan bahan petroleum tersebut.

Tambah pula harga premium barangan yang didagangkan seperti kos penghantaran pakai kapal, sewa kapal, sewa pelabuhan, insurans, kos simpanan dan pengendalian. 
Jadi, harga ini yang diambil kerajaan untuk dijadikan harga kos seperti kotak kaler merah. Sebelum kita tambah segala mak neka harga dalam jadual warna warni di bawah.
Intipati keduanya adalah berdasarkan jadual di atas. Menurut jadual di atas, kita jangan la dok berharap yang kerajaan datang dari planet mana pon memerintah bumi Malaysia ni, kalau depa pon pakai APM ni, kita boleh pam petrol seliter serendah RM0.9035. Secara matematik kasarnya tidak possible. Kalau ada yang menjanjikan harga petrol RM0.91 seliter, aku akan pangkah namanya dari menjadi calon. Tak pandai matematik betul dia. Melainkan dia seorang yang berani memotong keuntungan pelbagai pihak yang terlibat.

Ada mengerti? Pandaikan mentafsir jadual? Ke IQ dah merosot juga sebab membaca sesuatu yang sangat berilmiah macam ni?

Jadi pembaca budiman sekalian, bila kita pam petrol, tahulah kalian kemanakah duit itu pergi. Bukan suka-suka minyak tu naik harga sebab Libya yang terbiar, Iraq yang dah tekukur, Florida yang 'flood' dan sebagainya. Banyak lagi mekanisma yang terpaut yang menyebabkan harga minyak naik. Kotak kaler ungu pula menceritakah perihal sama ada kerajaan akan mensubsidi harga minyak bila naik (ditetapkan kepada RM0.30 sekarang). Atau akan mengutip cukai yang lebih banyak (maximum RM0.5862) bila harga kos minyak turun, tapi kerajaan taknak turunkan cepat-cepat. Undi la sapa pon, syarikat minyak (petrol) yang tetap untung, pekerja syarikat mereka juga yang berbonus lebat.

Nasihat aku, 'ubahlah gaya hidup'. Sudah-sudahlah mengimpikan menggunakan kereta yang membazir petrol tak semena-mena, perginya takat tu juga. Apa guna ada 3.2 cc (Exora Prime 1.6 turbo bila nak keluar ek? Hahah). Bila jem sangkut juga di tengah jalan. Tunggu orang dalam kereta, matikan sahaja enjin kereta. Panas cenggini, ekon servis la selalu dan tint la cermin dengan filem berefek penyejuk. Kereta hanyalah kenderaan dari poin A untuk ke poin B. Janji tidak ranap relai di tengah jalan. Hahah. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...