Advertlets

Isnin, September 07, 2015

Tulis-tulis : Siapa pengganti Dollah?

Menjadi jurulatih bolasepak bukan kerja senang. Menjadi jurulatih bolasepak kepada kanak-kanak berbeza dengan menjadi jurulatih bolasepak remaja dan berbeza pula dengan menjadi jurulatih skuad senior. Ini ialah 3 zaman berbeza dengan pendekatan psikologi yang berbeza. 

Kanak-kanak perlu ruang, perlu rutin, perlu displin, perlu asas yang sangat baik dan perlukan authoriti. Cuba ko biar satu skuad kanak-kanak main sesama sendiri. Segala peraturan depa akan langgar, yang terer sikit akan berlagak terrer. Yang mulut tak ada insurans akan main guna mulut lagi banyak dari sepak bola, yang tak reti main sikit akan ke tepi, yang tahu berhuhuhu akan hanya berhuhuhu sampai abis. Itu cara kanak-kanak main bolasepak kalau tak ada seorang jurulatih yang tegas, keras, berpandangan jauh dan berhati kering. Style dia, dalam padang hanya kena dengar cakap saya, mak bapak kamu pon tak boleh campur, kalau nak main bola dengar arahan saya, kalau tak nak dengar pergi balik duduk rumah diam-diam. Dapat jurulatih macamni, satu skuad akan ada displin, boleh dibentuk dan boleh bermain dalam satu pasukan. 

Bila naik skuad remaja belasan tahun, bila semua pemain ini sudah ada skil kemahiran yang sederhana tinggi, mereka hanya perlukan dorongan. Mereka dah ada semangat sepasukan yang baik kalau dibina satu pasukan dalam tempoh yang agak lama. Kau dah boleh harap 3-4 orang yang ada displin, perancangan, pendirian dan mahu bermain bolasepak. Nakal mereka bertempat tapi masih perlu pemantauan. Tak ada pemantauan depa akan hisap rokok atau vape, tak jaga pemakanan, main wechat dengan makwe dan tak jaga jadual rutin seharian. Jurulatih dah banyak kena main style nasihat. Tunjuk ajar dan dorongan. Salah kena hukum tapi betul kena puji. Ada ganjaran kalau kena target. Sifat satu pasukan juga kena dimantapkan. 

Dengan skuad senior, depa ialah pemain bolasepak bergaji bulanan dari majikan. Depa bukan lagi bermain bolasepak untuk negara, tapi ia ialah sumber rezeki. Main bagus, sumbat gol, ada cleansheet, dapat imbuhan tambahan. Tapi paksi mereka ialah majikan pasukan mereka. Tidak tertanding elaun bermain di peringkat negara dengan gaji semasa mereka. Kalau best main peringkat negara sekalipon, itu ialah insentif melancong melawat negara luar. Tapi apalah sangat pergi ke Kota Singa atau Jakarta mahupon Bangkok sebab itu jelah taraf permainan kita. Jadi kat sini jurulatih negara bukan lagi perlu sangat menjadi jurulatih. Mereka mesti berfungsi sebagai fasilitator untuk memastikan setiap pemain boleh bermain dalam satu pasukan. Jadi macamana? Perlu seorang yang tegas, punyai sifat perjuangan terhadap negara, misi bermain bola ialah maruah negara bukan lagi main untuk gaji. Perlu ada seorang dua senior yang kepalanya masih lagi elok. Sebagai abang dalam pasukan. Sebagai suara backup kepada jurulatih dan sebagai  pengaman. Yang boleh slow talk kepada pemain muda yang gugup, angkuh, dan rambut kena ada style. Bukan kepala yang dia sendiri buat rambut lebih dari siap sedia nak main bola. Depa dah ada gaji, mungkin lebih mahal dari jurulatih negara, dia rasa penting untuk simpan kakinya lebih untuk majikan dari negara.  Jurulatih skuad senior perlu masa untuk membina pasukan bukan 3-4 hari sebelum berlawan baru berkumpul dan setting formasi dengan pemain yang asal ada ja. Perlu menaikkan semangat dan tiap perlawanan melibatkan negara harus diterapkab misi seperti ke medan perang. Lupakan segala yang berkait dengan pasukan sendiri. Bukan ambik misi perlawanan negara sebagai pelengkap jadual di antara perlawanan. 

Jadi ada asas kepada pandangan yang corak permainan bolasepak Malaysia perlukan DNA, ya ia perlu diterap dari kecil. Di peringkat kanak-kanak. Tahu bila perlu main dari bawah, pergerakan tanpa bola, marking atau zonal marking, hantaran pendek dan kawalan permainan. Jadi bagi aku, bukan Dollah seorang yang memikul tanggungjawab pasukan negara. Semua jurulatih di peringkat awal perlu tahu cara dan asas membentuk satu pemain yang ada sahsiah, personaliti, agresif dan proaktif. Bukan kita boleh kata kau dah lama main bola untuk setiap peringkat, kau dah layak main untuk negara. Kita yang perlu pastikan tiap pemain yang melalui zaman kanak-kanak itu tahu dan paham apa fungsi mereka dalam bolasepak. Jadi bila dia kena maki dengan jurulatih dia walupon di peringkat senior, walaupon gaji jurulatih dia lagi kecik gaji dari dia, dia akan tetap akur dan ikut kata jurulatih dia. Ini baru kita boleh kata pemain Malaysia sudah ada DNA bolasepak Malaysia. 

Ya. Sifat hormat kepada jurulatih dan jersi negara. Bukan angkuh bongkak tak bertempat bila sudah dilabel star dan muka masuk majalah Mangga. Bila main masih individu dan style masih lagi macam kanak-kanak.

Jadi, ibu bapa yang ada anak yang berminat bermain bola, kita sebenarnya ialah Dollah Salleh kepada tiap bakal pemain negara Malaysia. Sebab peribadi dia kita boleh jaga dari dia kecik hinggalah dia tua beranak-pinak. 

P/s: Satu hari nanti, but ini akan ada sulaman nama depa dan dibayar kepada depa untuk memakainya. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...