Advertlets

Selasa, Disember 02, 2014

Kanak-kanak Memang Riang 48 - Sudah Potong?

Cabaran untuk memberi sokongan dan ketenangan kepada anak-anak supaya depa tak takut untuk berkhatan adalah salah satu yang harus mak dan pak lalui. 

Kalau kita plan setahun awal hal bak bersunat ni, maka setiap hari dalam setahun tu jugalah depa akan bertanya, 'Sakit ke sunat tu?', 'Macam gigit semut je ke?', 'Dia kene inject dulu ek sebelum sunat tu?'. Dan pada banyak ketika, depa jadi cuak dan teriak. Menangis pada ketidak tentuan yang depa bakal hadapi. 

Jadi bila dapat tahu yang di taman ini akan diadakan sesi berkhatan Perdana anjuran surau Nurussalam dalam masa terdekat, kami tunggu hingga 2-3 hari sebelum hari kejadian untuk betul-betul konfem mengambil bahagian dan mendaftarkan Aqil dan Ammar. 

Jadi depa tak banyak masa sangat untuk membuat persiapan dan mencari alasan untuk tidak bersedia bersunat lagi. Lagipun program yang disertakan banyak memberi peluang untuk mengalih perhatian kanak-kanak yang menyertainya.

Dimulakan dengan penyampaian cenderahati (kain pelikat) dan diraikan pada malam sebelumnya, kemudian 30 peserta itu pada awal pagi lagi diarak dengan kenderaan pacuan 4 roda keliling taman. Mandi semburan air bomba dari jentera bomba Taman Universiti dan tayangan cerita animasi sewaktu menunggu giliran. Jadi waktu menunggu itu terisi dan taklah depa hanya tertumpu pada bilik bersunat yang disediakan dan berdebar melampau. Itu perancangannya lah. 

Walaupun program mula awal pagi Jumaat, tapi giliran depa telah ditetapkan pada sebelah petang sesudah solat Jumaat. Jadi habis program wajib pada sebelah pagi, sempat la balik rumah semula untuk rehat dan lena sebelum bersiap berJumaat semula di tempat program di surau Nurussalam.

Yang menjadi cabaran bila sesi petang dimulakan dengan jeritan peserta pertama, agaknya masa dicucuk ubat bius. Pihak penganjur belum sempat menyediakan semula tayangan animasi maka yang menunggu diluar semua menjadi sangat berdebar. Keadaan sedikit tenang bila volume tayangan cerita lebih tinggi dari apa yang berlaku di bilik berkhatan yang dibuat di ruang sembahyang bahagian wanita. 3 mudim sukarela yang mengambil bahagian dengan 2 orang untuk kaedah jahit dan seorang untuk kaedah clamp. 

Agaknya sudah ditakdirkan rasanya, pada awalnya kami memang merancang untuk kaedah clamp bagi Aqil dan Ammar. Tapi bila diberitahu oleh pengajur yang mungkin saiz clamp yang ada ketika itu sudah kehabisan stok, Aqil dan Ammar menjadi lebih risau. Sampai ke katil tempt bersunat, Aqil masih lagi diberi   separa harapan yang kaedah clamp akan digunakan. Tapi memang tinggal harapan je bila doktor yang bertugas memberitahu yang saiz clamp yang sesuai memang dah tak ada. Kalau mahu juga, kena tunda pada esok pagi di tempat yang lain. Memandangkan depa dah seharian dalam keadaan bersedia untuk bersunat, tunda sehari mungkin lari sudah tune sedia itu. Pilihan jahit diputuskan dan kami pon bersedia je dengan apa yang terjadi. 

Apa yang berlaku seterusnya ialah pengalaman baru sebagai abah, yang mana gagah dan cekal itu sama sekali berubah dari aku yang dulu. Kalau dulu tengok perut kucing kena jahit pon dh goyang, tapi kali ini demi memberi semangat pada anak-anak, kecekalan dan sifat cool itu melebihi dari semuanya. Tapi apa yang dilihat dan diperhatikan itu tetap ngeri, ngilu dan pedih. Ah, korang pernah bersunat tahulah kan. 

4 malam menjaga depa berpantang juga tak kurang banyak cabarannya. Itu kita sambung di kemudian kali. Yang penting. Depa dah potong. Hangpa bila lagi?Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...