Advertlets

Selasa, Mac 03, 2015

Catatan Diego - Nasihat@Jurutera Muda

Kalau diberi peluang untuk memberikan beberapa keping nasihat kepada semua bakal graduan kejuruteraan sedia ada sekarang, berikut merupakan sumbangan yang boleh Diego turunkan buat semua.

1. Mula dari bawah. Belajar dengan tengok, perati, ambil nota, cerna, tanya dan persoalkan setiap bentuk pelajaran. Kalau boleh, buat semula sendiri dari kosong. Bukan guna 'template' sedia ada. Huraiannya agak panjang, tapi contohnya begini. Kita tak tahu bagaimana untuk mengira keefisyenan penggunaan minyak pelincir sintetik terhadap mesin kotak gear. Jurutera senior menunjukan satu persatu hal-hal yang perlu diambilkira, dalam satu template excel. Untuk belajar dengan berkesan, kita tidak akan minta salinan template tersebut, tapi buat semula mengikut pemahaman kita dan tunjukkan pada dia hasilnya. Kemudian baru mintak salinan asal sebagai perbandingan. 

Bila buat dari awal menggunakan pemahaman sendiri, barulah kita belajar dan guna otak sendiri untuk berfikir dan menggunakan apa yg kita tahu dan guna pakai semula. Dari situ kita betul-betul belajar. Ya, mulalah dari kosong. 

2. Pengalaman tidak datang segedebuk, jatuh atas riba semua sekali. 

Kita nak turut serta dalam bidang yang penuh teknikal yang memerlukan kita menggunakan kepakaran dan pengalaman dan pengetahuan kita. Supaya orang merasa kita power sebagai seorang jurutera. Tapi pada masa sekarang, kita baru sahaja bermula. Pakar pon belum, pengalaman pon tak cukup, pengetahuan hanya pada peringkat teori. Jadi, tuntutlah, carilah, bentuklah segala kerja seharian kita supaya pengalaman, pengetahuan dan kepakaran kita dapat diasah dan dibaja sedikit demi sedikit. Malangnya, ramai graduan baru merasa apa yang depa dapat itu terlalu sedikit bahagian teknikalnya, padahal dia baru memasuki bulan ke-3 alam pekerjaan. Sabar sikit boleh tak? 

3. Rancang ke hadapan. Setiap hari bekerja, pandanglah ke hadapan apa yang ingin dicapai, disiapkan dan diinginkan. Penuhi yang itu, buka peluang untuk mendapat tugasan lain, tambahan tugasan supaya kita belajar dengan lebih cepat. Bukan tunggu orang tanya, macamnana progress tugasan minggu lepas, bulan lepas dan sebagainya. Kalau tak dapat cara menyelesaikan tugasan, angkat tangan dan mohon bantuan atau tunjuk ajar, bukan tunggu 'dateline' terlepas baru nak bagitahu itu tak dapat, ini tak dapat. Memberi alasan atas ketidaksiapan kerja ialah tindakan jurutera yang lemah. Jurutera pada asasnya akan berfikir untuk menyelesaikan masalah dan bertindak, jadi dengan lambat berfikir dan bertindak tidak akan melatih diri kita menjadi jurutera yang baik. 

4. Sentiasa bertanya dan memberi pandangan. 

Hanya dengan bertanya dan memberi pandangan kita akan menjadi lebih baik. Dari segi penggunaan teori, formula dan melatih otak supaya lebih 'articulate'. Seorang jurutera harus boleh memberi penerangan seringkas dan semudah mungkin dengan penggunaan contoh atau kes yang boleh difahami golongan biasa. Penggunaan frosa teknikal perlu bertempat dan tidak terlalu rumit. Selalunya ianya harus boleh dilakukan dengan lancar dalam dwibahasa. Bahasa Melayu dan Inggeris. 

Dengan tidak bercakap dan menyendiri, perkembangan menjadi jurutera akan menjadi terlalu lambat dan perlahan sebab kita tidak banyak mempraktikkan apa yang kita fahami dan belajar. Orang tidak dapat menilai tahap kecekapan kita kalau kita tidak berkomunikasi. Bukan boleh bergantung hanya dengan hasil kerja. 

5. Paling penting. Sikap dan perangai diri sendiri. Sentiasa positif atas semua halangan dan rintangan. Ambil peluang sebanyak mungkin untuk belajar dan menimba pengalaman. Jangan cepat putus harapan dan cekal. Telan yg pahot, ambil iktibar atas segala kelemahan dan perbaiki supaya lebih efisyen. Re-engineer diri kita supaya boleh menghadapi semua cabaran dan rintangan yang ada. Bukan menyerah kalah sebelum mencuba atau baru sekali mencuba. 

Kepakaran hanya datang bila kita dah buat sesuatu atau berada dalam satu bidang perkar itu selama sekurang-kurangnya 10,000 jam. Kalau sehari 2 jam diperuntukan untuk melatih kepakaran tersebut, kita perlukan berapa hari untuk menjadi pakar dalam hal itu? Hah, ko jurutera, ko kira la. 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...