Advertlets

Ahad, November 16, 2014

Catatan Diego - OOTD@oversea

2005. Pertama kali bila Diego bagitahu mak yang dia bakal ke Amerika Syarikat, mak terus bagi dua pendapat. 

Pertama, "Pi la tengok beg besaq mana yang sesuai nak bawak pi US tu". Diego berkerut. Alah, nak pergi seminggu lebih ja. Tak Rambo la kalau packing barang banyak-banyak macam nak pi haji. Tapi Diego jenguk juga pilihan beg yang ada dan pilih yang sederhana besar. Kaler tak striking dan takda corak bunga-bunga. Rambo mana bawak beg yang kaler sebarangan.

Yang kedua, "Tak mo pinjam pak hang punya Suit ka? Pak ada dua tiga hat sama saiz dengan hang". Double berkerut kali ini buat Diego. Apa nak bersuit-suit ala koprat ni. Ni nak pi masuk latihan dan mesyuarat tahunan kompeni yang menjadi pengedar sistem analisis getaran. Depa tak dak tulis pulak kena pakai stail koprat. Tapi, hormat pada ibu dan taat ada perintah ibu ialah tanda anak yang soleh. Maka Diego belek dan pilih suit kaler biege. Baju Kot 2 butang dan seluar baggy. Yelah, style pak mana nak ada seluar jerut kat peha lagi masa tu. Apatah lagi style Dockers Alpha.

Kedua-dua pesanan mak itu memberi impak yang besar terhadap perjalanan pertama kali Diego ke Amerika. Yelah, suit yang dipakai sekurang-kurangnya menghapus pandangan orang atau judgement orang dan mengelakkannya kelihatan 'noobie' dalam arena naik kapal terbang jauh-jauh dan pergi luar negara. Ye. Memang ada orang yang suka judge orang lain terhadap pakaiannya. 

Manakala beg besar macam nak pergi haji itu pula menjadi sangat berguna dan bermanfaat sebab bila dah ke luar negara  mestilah nak bawa balik sesuatu untuk keluarga dan adik beradik. Kalau beli baju sorang selai, kurang-kurang kena 8 helai dah. Belum masuk jeans Levi's 501 dengan harga tanpa cukai yang kalau beli dua helai pon masih lagi murah dari di negara sendiri. Hah, kalau ko bawak beg sandang macam nak naik bas tu, ada nak muat semuanya dalam satu beg? 

Ini terjadi pada kali ketiga Diego ke Amerika. Dia ingat memang urusan tu memang padat dan takkan ada peluang untuk membeli belah. Akan tetapi, kini rakan-rakan pula kirim Levi's sorang sehelai. 5 helai Levi's Diego borong dengan harga sangat patut. Tapi beg yang dibawa ialah beg jenis naik bas. Jenis sandang ada zip ja. Memang padat jadinya dan sistem zip pula hampir-hampir sahaja punah.

Ye. Janganlah kau gusar terhadap pandangan dan saranan mak. Dia memang power dan dah berpengalaman luar temtang hal ehwal macam ni. Walau kau berprinsip Rambo sekalipon. 

Mungkin terturun sikit jati diri mak dalam diri Diego, pada kali kedua dia berpeluang ke Amerika Syarikat, dia mengenakan OOTD seperti yang demikian. Baju jersi Arsenal dengan logo Fly Emirates, jeans Levi's dan jaket hijau lumut Suave. Meskipun tahu dan sedikit ralat sebab Diego naik penerbangan China Airlines ketika situ. 

Untuk penerbangan balik pula. Diego naik kapal terbang dengan jersi Harimau Malaya belang kuning hitam sebagai tanda bangga terhadap negara sendiri dan rindu pada nasi lemak. 

Ini mungkin hal kecil buat orang lain. Tapi mesej yang mak dah tunjukkan mungkin kesannya lebih jauh menusuk buat yang memahami dan mengerti. 

Diego baru tengok gambar mak bercuti di New Zealand kira-kira 3-4 tahun yang lepas. Kelihatan cuacanya sepoi-sepoi sejuk. Udaranya segar dan tempat yang dilawati pula kebanyakannya bersifat outdoor, gunung-ganang, sungai dan tasik, pokok bunga dan alam semulajadi. 

Ok. Dah boleh bayangkan OOTD yang sesuai untuk kegiatan bercuti yang sedemikian? 

Yep. Mak dalam salah satu gambarnya amat bersahaja dengan mengenakan sepasang baju kurung hijau dan tudung bawal kaler cream. Power kali seribu.


Hah. Jati diri macamana lagi yang hangpa mau? 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...