Advertlets

Rabu, Januari 09, 2013

Kali pertama saya ke sekolah anak saya II

Macam biasa, sebagai abah yang prolifik, pergi mendaftar anak ke sekolah darjah 1 adalah pengalaman yang harus diceritakan. 

Dilihat secara kasar, kerja mudah. Sekolah rendah dekat luar taman perumahan je. Sekolah agama kena masuk dalam kampung sikit lagi. Tapi bila didekati dengan terperinci, susah gila nak menyusun jadual pergi balik seorang budak 7 tahun semata-mata untuk menuntut ilmu.

Sekolah agama yang ada agak padat. 3 sesi persekolahan pagi, 2 sesi persekolahan petang. Ustaz dan ustazah ada 30 orang. Seluruh pelajar ada 2,300 orang. Tiap ustaz dan ustazah kena mengajar 3 sesi seorang. Aqil ada 37 rakan sekelas dan aku berani dan yakin mengatakan dia tak sempat pon nak berborak dengan tiap rakan kelas dia dalam sesi selama sejam tiga puluh minit ni. 

Disebabkan terlalu ramai pelajar dan terlalu banyak beban ustaz dan ustazah, mereka tidak dapat berfikir dengan panjang terhadap hal-hal persiapan. Segala hal-hal terperinci gagal dibayangkan dan perlaksanaan menjadi lambat dan sangat perlahan. Panggil taklimat pukul 10, tapi pukul 11 baru bermula. Bilangan kerusi langsung gagal diagak tepat. Hanya 2 kaunter dibuka untuk mengesahkan kehadiran lebih 500 pasangan ibu bapa dengan hanya ada 1 set kertas senarai nama. Memang gagal. 

Separuh hari Ahad hanya untuk mendengar amanat dari guru besar, penolong guru besar dan ketua program minggu ukhwah pelajar. Itu pon intipatinya lebih kepada apa yang ibu-bapa harus buat terhadap untuk anak di rumah dan bukan apa yang sekolah akan bagi kepada anak-anak di sekolah. Ibu bapa dipesan memantau anak bersembahyang, menghantar anak mengaji dan berserah kepada ustazah untuk menetapkan ejaan jawi nama anak masing-masing. Ye, itu je pesanan taklimat ini. 

Hari Selasa baru dapat tahu sesi sekolah pagi pukul berapa dan kelas mana, Ezi dan 3 beranak kena berkampung di bilik darjah dari pukul 10 pagi sampai 2 petang hanya untuk membayar yuran dan buku. Hari Rabu baru betul-betul masuk sekolah sebenar.

Aku tunggu untuk perhimpunan sekolah dan lepas Aqil masuk kelas, babai lebih kurang dan bersekolahlah Aqil buat pertama kalinya. 


Tak banyak yang berlaku di sekolah rendah yang perlu diceritakan. Yang lebih jenuh ialah Ezi untuk minggu pertama sebab kena keluar rumah lebih 5 kali sehari untuk ambik dan hantar Aqil dan Ammar. Memang jenuh dan paling kesian sebab Ayman perlu diheret sekali untuk hampir ke semua trip kecuali trip pagi hantar sekolah. 

Aqil perlu menghadiri ujian saringan untuk penentuan kelas. Supaya sekolah boleh merancang pelan pembelajaran mengikut tahap pengetahun semua murid darjah 1. Aqil keluar dari sesi ujian dengan wajah biasa dan balik bagitau:


 "Ustazah bagitau dah semua jawapan". 


"Steady beratur hari pertama sebelum ujian saringan"


"Rakan sekelas Aqil untuk ujian saringan".

Untuk minggu kedua, Aqil dah dicarikan bas untuk semua trip sekolah termasuk kelas mengaji selepas sekolah agama. Kurang la sikit beban Ezi dan lebih fleksibiliti. Tapi kesian sikit untuk dia sebab seawal 6.20 pagi bas dan datang dan hari Isnin, 7.30 petang baru sampai rumah. 

Tiap-tiap hari Aqil balik dari sekolah dia akan membilang baki duit sekolah yang dia ada lepas beli makanan dari kantin masa rehat. Nak kumpul beli Ultraman.

Bersekolahlah Aqil. Ini yang kami mampu sediakan untuk kamu buat masa sekarang.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...